Változások az unión belüli kiküldetésben

Budapest – Tizenhat uniós tagállamban – köztük Magyarországon – új szabályozás lépett hatályba.

Idén nyárig egyszerűen és szabadon lehetett magyar munkavállalókat kiküldeni valamelyik uniós országba, és fordítva, hazánkba is könnyen ment az áthelyezés más tagországokból. Most azonban 16 uniós tagállamban – köztük nálunk – új szabályozás lépett hatályba.

Be kell jelenteni

Az EU-n belüli kiküldetések esetén a jövőben be kell jelenteni a fogadó országok hatóságainak a kiküldetésben részt vevő munkavállalókat és a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó legfontosabb adatokat, mindezt elektronikusan, a fogadó ország nyelvén. Az új szabályozás kötelezi a tagországok illetékes hatóságait, hogy ellenőrizzék ezen kötelezettségek teljesítését, és kiszúrják például a színlelt vagy a munkavállalók számára nem megfelelő feltételeket biztosító kiküldetéseket. A kiküldött munkavállaló nem járhat ugyanis rosszabbul a bérek, a munkaidő, a szabadság és az egyéb munkafeltételek terén, mint a fogadó ország munkavállalói.

Többletteher

Mindezek biztosítása érdekében az érintett cégekre jelentős adminisztrációs többletteher zúdul, ráadásul tetemes bírságtételeket is bevezettek: a büntetés összege 30 ezer és 150 ezer euró között mozog, de számos tagországban, például Németországban a maximális bírság mértéke 500 ezer euró. A kiküldetéshez kapcsolódó legfontosabb munkajogi dokumentumokat a munkavégzés helyén a kiküldetés tartama alatt elérhetővé kell tenni, le kell fordítani az ország hivatalos nyelvére, a kiküldetés befejezését követően tagországonként változó időtartamig (2-5-7 évig) meg kell őrizni.

HBN

Címkék: , ,