Változások az átépítés miatt: a Dósa nádor térről is volt szó a közgyűlésen

A korszerűsített Dósa nádor tér is igazi közösségi hely lehet majd
A korszerűsített Dósa nádor tér is igazi közösségi hely lehet majd - © Fotó: archív
Debrecen – A Dósa nádor tér átépítése idején a kivitelezőnek lehetővé kell tennie az érintett ingatlanok megközelítését, az árufeltöltést. Amint lesz kivitelező, egyeztetnek az ott lakókkal, vállalkozókkal, és idejében tájékoztatják őket. A tér elkészülte után 7 óráig lehet áruszállítás a Sas utca felől az új téren át a Liszt Ferenc utca irányába. A régi Kálvin téri kivezetést is újra megnyitják, így a Vár utcát átjárhatóvá teszik a volt tanítóképzőnél lévő csomópont felé.

A Szent Anna utcai közlekedési helyzetre hívta fel a figyelmet Varga Zoltán (DK) a legutóbbi városi közgyűlésen. Szerinte a belváros felé eső szakaszon egész nap dugó van, s ez további forgalomszervezést igényel.

Arrébb kell tenni a zebrát

Papp László szerint napközben átjárható az utca, a reggeli és a délutáni csúcsban problémás. A két sáv biztosítása miatt a korábbi halszálkás parkolás helyett most párhuzamosan lehet parkolni, de a Svetitshez érkező sok szülő ugyanúgy parkol, mint régen, s ezzel torlódást okoz a csomópontban. Először teljesen meg akarták szüntetni a parkolást a bejáratnál, az intézmény kérésére hagyták meg.

– Ráadásul sokan közvetlenül az ajtónál akarnak megállni, holott 50 méterrel feljebb is lehet. Vagy végigbüntetünk mindenkit reggel és délután, vagy közös megoldásként a közlekedők betartják a szabályokat – tette hozzá.

Felmerült az is, hogy a zebrát feljebb tegyék, erre Szűcs László, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője elmondta: több verziót vizsgáltak már, de pályázati vagy közlekedésbiztonsági szempontból nem volt megfelelő egyik sem. Jelenleg is foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

A polgármester kijelentette: a zebrát arrébb kell tenni, oldják meg a tervezők!

Fotó: Matey István

– Le fogják zárni a Sas utcát, de nem tudni, hogyan lehet majd ki-bejárni – vetette fel Korcsog György (DK). Papp László jelezte: még folyamatban van a közbeszerzési eljárás a Dósa nádor tér kialakítására, a lakókat idejében tájékoztatni fogják.

– A tér elkészülte után kerül sor a városháza mögötti rész és a Sas utca beépítésére, alatta mélygarázs lesz. Azért nem a tér alatt, mert ott valószínűleg egy jelentős régészeti feltárás lenne szükséges, félmilliárd forintért. Az átmeneti időszakban kibéreljük az ítélőtábla melletti üres telket, ott lesz nagy kapacitású parkoló – fejtette ki Papp László.

Lehet majd árut szállítani

– Az érintett ingatlanok megközelítését, az árufeltöltés lehetőségét a kivitelezőnek a munkálatok ideje alatt biztosítania kell – hangsúlyozta Szűcs László főosztályvezető. – Amint lesz kivitelező, egyeztetünk az itt lakókkal, vállalkozókkal. A tér elkészülte után reggel 7 óráig lehet áruszállítás a Sas utca felől az új téren át a Liszt Ferenc utca irányába.

A régi Kálvin téri kivezetést is újra megnyitják, így a Vár utcát átjárhatóvá teszik a volt tanítóképzőnél lévő csomópont felé.

SZT


Az új tér terve
Debrecen - Tavasszal kezdődhet a munka, és nyár végére teljesen megújítják a Dósa nádor teret – írta a Dehir.hu. A cikk szerint a cégek április 8-ig jelentkezhetnek, és a beruházás megvalósítása után a Dósa nádor térre nem lehet majd autóval behajtani. Augusztus 20-án pedig itt avatják fel Szent ...

Debrecen - „Szétesik az autó”, olyan rossz az aszfalt a Kassai út egy belső szakaszán, a Kemény Zsigmond utcai óvoda környékén – hívta fel a figyelmet Korcsog György (DK) képviselő a legutóbbi önkormányzati ülésen. A polgármester válaszában elmondta, most van egyeztetés alatt a felújításra javaso...

Debrecen - A Létai út – Vámospércsi úti csomópontban rendre kialakuló közlekedési dugókra hívta fel a figyelmet Varga Zoltán (DK) képviselő a csütörtöki közgyűlésen. Mivel azonban a kereszteződés a Magyar Közútkezelő NZrt. által fenntartott, a debreceni önkormányzat nem tud intézkedni, leszámítva...

Papp László polgármester és Széles Diána alpolgármester a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén
Debrecen - Igennel szavaztak a debreceni önkormányzati képviselők a csütörtöki ülésen arra a javaslatra, hogy Vinczéné Simon Nikolett, az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda jelenlegi vezetője, akinek megbízása 2019. július 31-én lejár, második ciklusban is igazgathassa tovább az intézményt, pályáztatás nélk...

Debrecen - A BMW-gyár helyszíne és belvárosi tömbök kapcsán sürgősséggel döntött a közgyűlés. Néhány héten belül teljes mértékben önkormányzati tulajdonba kerül az a terület, ahol az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetet alakítják majd ki – jelentette be Papp László polgármester a csütörtöki közgyűlésen...