Változások a vonatközlekedésben

Változások a vonatközlekedésben
A Hernád áradása miatt – további intézkedésig – Miskolc-Tiszai és Szerencs állomások között közlekedő vonatok menetrendjét módosítani kellett.

Az Ipolynál viszont javult a helyzet, az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonal egy részén, Balassagyarmat–Ipolytarnóc között 14 órától megindulhat a vonatközlekedés.

A mai napon (további intézkedésig) valamennyi, az 1. számú vonalon (Budapest–Hegyeshalom, Budapest–Sopron, Budapest–Szombathely között mindkét irányban), a 80. számú vonalon (Budapest–Miskolc–Nyíregyháza, Budapest–Miskolc–Hidasnémeti, Budapest-Keleti pu. –Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest-Nyugati pu. kör IC-k, Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely között mindkét irányban) közlekedő feláras vonat hely– és pótjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

Észak-Magyarországon

A további intézkedésig Miskolc-Tiszai és Szerencs állomások között módosított menetrenddel közlekednek a vonatok a Hernád áradása miatt:

  • Miskolc-Tiszai és Szerencs állomások között az Olaszliszka-Tolcsva–Szerencs–Miskolc-Tiszai pu.– Budapest-Keleti pu. között közlekedő gyorsvonatok járnak mindkét irányban. Miskolc-Tiszai állomásról minden páros óra 37 perckor indul vonat Szerencs felé.

  • Szerencs és Nyíregyháza állomások között a menetrend szerinti valamennyi vonat közlekedik egyórás ütemben.

  • Miskolc-Tiszai és Szikszó állomások között kétórás ütemben járnak a vonatok, ezáltal biztosítva a csatlakozást a vonatpótló autóbuszokhoz, illetve Forró-Encs–Hidasnémeti vonalszakaszon közlekedő vonatokhoz is.

Az árvízhelyzet miatt a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest viszonylatban közlekedő  kör Intercity vonatok a további intézkedésig Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig, és vissza közlekednek. A Nyíregyháza–Miskolc oda-vissza viszonylatban utasainkat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítjuk el. Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között az egyik vágányt a Hernád áradása miatt le kellett zárni.

A mai napon (a további intézkedésig) valamennyi, a 80. számú vonalon (Budapest–Miskolc, Budapest–Miskolc–Nyíregyháza, Budapest–Miskolc–Hidasnémeti, Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Bp.Nyugati kör IC–k, Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely között mindkét irányban) közlekedő feláras vonat hely– és pótjegy nélkül vehető igénybe.

Ma hajnaltól a (további intézkedésig) Felsőzsolca körül kialakult árvízhelyzet miatt, a MÁV–START Zrt. elfogadja a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat – dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérleteket és nyugdíjas szabadjegyeket Miskolc–Szerencs viszonylatban.

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka–Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró–Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonal egy részén, Balassagyarmat–Ipolytarnóc között 14 órától megindulhat a vonatközlekedés, azonban Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat még vonatpótló buszok szállítják.

Dunántúl

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10–15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt a mai napon, (a további intézkedésig) valamennyi, a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót– és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely– és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút–Gyönk és Szakály–Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5–10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár–alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10–15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs–Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia felé a közlekedés a rendkívüli helyzet miatt

Felhívjuk tisztelt utasok figyelmét, hogy a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges:

  • Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró–Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

  • A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Javasoljuk tisztelt utasainknak, hogy az utazások megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06 40 49–49–49–es telefonszámán és www.mav.hu weboldalon tájékozódjanak az aktuális utazási lehetőségekről.

Az árvíz okozta kellemetlenségekért a vasúttársaság az utasok türelmét és megértését kéri.

Budapest, 2010. június 9.

Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM

(kiadta: Both Ferenc sajtóügyeletes)

A legtöbb árvízzel elöntött településen lassan, de javul a helyzet
fuggetlen | 2010.06.09 07:26

Az éjszaka folyamán sehol sem volt vízbetörés és újabb kitelepítés Borsod megyében.