Veszélyben a pedagógiai kreativitás?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM
Hajdú-Bihar – A taneszközválasztás szabadsága csorbul a tankönyvpiac átszabásával.

„Nagy a pánik!” – ezt mondta a tankönyvpiacon kialakult helyzetről egy lapunk által megkérdezett nyugalmazott pedagógus, aki mellesleg tankönyvszerzőként is dolgozik. Mint ismert, a január 1-jén életbe lépett törvény értelmében a jövőben évfolyamonként és tárgyanként két tankönyv közül választhatnak az általános és középiskolák tanítói, tanárai. Az új szabályozás azonban alaposan átalakíthatja a tankönyvpiacot, hiszen megszűnik a kiadók közötti verseny.

– Az, hogy ezután két tankönyv közül választhatnak majd a pedagógusok, csorbítja a taneszköz-választás szabadságát. Az egységesítés következtében pedig a tanárokban lévő kreativitás eshet vissza – jelentette ki a tanító. Ő ezzel együtt sem félti azonban a kollégáit, hiszen – mint fogalmazott – megtalálják majd a diákok számára megfelelő módszert és feladatokat.
Az állami tankönyvfejlesztésért és -kiadásért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet viszont pozitívan tekint a változások elé. Mint megkeresésünkre írták, egyszerűsödik a tankönyvválasztás a pedagógusok és a szülők számára egyaránt.

HBN

További részletek a Napló szerdai számában!