Változások a közösségi közlekedésben a 2-es villamos elindulásával

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A 2-es villamos február 26-án kezdi meg az utasok szállítását a teljes vonalon, utasforgalmi próbaüzem keretében.


Az indulástól, március 2-án üzemzárásig a 2-es villamos vonalon történő utazást egy emlékjegy átadás mellett biztosítjuk.

A 2-es villamos elindulásával jelentős mértékben javul Debrecenben a közösségi közlekedési színvonal, és lényegesen csökken a környezeti terhelés. A város észak-nyugati része, a belváros valamint a város déli tengelye között egy jobb szolgáltatási színvonalú közösségi közlekedési kapcsolat alakul ki. A nagy közlekedési igényeket generáló városrészek, Vénkert, Újkert, Sestakert, egyetemváros, valamint a belváros között a külön pályán közlekedő villamos nagyobb utaslétszámot és gyorsabban tud elszállítani.

Fontos, hogy mivel mind a 18 jármű 100 százalékban alacsonypadlós, így a mozgáskorlátozottak, valamint babakocsival közlekedők is kényelmesen használható, egyszerűen igénybe vehető.

A légkondicionált, tágas utastérben egyszerre 223 fő, azaz 2 csuklós autóbusznyi ember utazhat egyszerre. A 2-es villamos nyomvonalát érintő (31-es, 32-es) járatokon, eddig 12 autóbusszal végeztük az utasszállítást. A villamosok nagyobb férőhely kapacitásának köszönhetően, a tervezett 10 villamos közlekedtetésével, közel 20 autóbusznyi utast tudunk elszállítani egy időben, ezáltal csökken az utazás során tapasztalható csúcsidei zsúfoltság.

A 31-es, 32-es vonalakról felszabaduló autóbuszokat kivonjuk a forgalomból, ezért csökken a forgalmas utakon tapasztalható járműdarabszám, így a levegő szennyezés is. Az így felszabadult csuklós autóbuszokat a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, a terheltebb járatokon közlekedtetjük, csökkentve a járműveken tapasztalt zsúfoltságot.

A tervek szerint a Doberdó utca és a Belváros, Nagyállomás közötti távolságot a csúcsidőben 4-6 percenként közlekedik a villamos.

A vonalvezetésnek köszönhetően a 2-es villamos több közoktatási intézményt (Dózsa György Általános Iskola, Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és AMI, Árpád Vezér Általános Iskola, Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakközép Iskola, Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium) bevásárlóközpontot (Malompark, Piac) és egészségügyi intézményt (Tüdőgondozó) érint és követlen átszállás nélküli kapcsolatot teremt a belváros és lakótelepek (Nyulas, Sestakert, Újkert, Vénkert) között.

1 év alatt a DKV Zrt. több mint 100 millió utast szállít el.

Évente kb. 700 000 bérletet, míg „csak” 3,5 millió vonaljegyet értékesít a társaság, így megállapítható, hogy az utasok 90-95 % bérlettel veszi igénybe a debreceni közösségi közlekedési szolgáltatásokat.

A 2-es villamos elindulása elsősorban az újkerti és vénkerti területeket érintő autóbuszok útvonalának és menetrendjének módosítását eredményezi.

A közlekedést érintő változásokról bővebb információ itt.

– DKV Debreceni Közlekedési Zrt. –


Utasokat is visz a 2-es
Debrecen – Új korszak kezdődik a debreceni közösségi közlekedésben.


Nem járnak a Kossuth téren
Debrecen – Szerdán ünnepélyes keretek között útnak indul az első utasokat is szállító 2-es villamos. Az átadó ünnepség 10 órakor kezdődik a Kossuth téren.


Indul a kettes villamos, átmenetileg változik a közlekedés
Debrecen – A holnapi napon (2014. február 26.) ünnepélyes keretek között útnak indul a 2-es villamos. Az átadó ünnepség 10 órától kezdődik a Kossuth téren.