Valótlan lehetett a nyíracsádi hívás

Nyíracsád – Koholt bűncselekmény elkövetése miatt tett bejelentést a segélyhívó számon, bíróság előtt felel tettéért.

A vádlott januárban mobiltelefonjáról felhívta a 112-es segélyhívó számot. Valótlanul azt állította, hogy az élettársa telefonált neki, hogy nyíracsádi otthonukban megjelent egy általa ismert férfi, aki késsel bemászott az udvarra, betörte az ablakukat, és megöléssel fenyegette az élettársa kisgyermekeit.

Bejelentése során a vádlott azért kért rendőri segítséget, mert mint elmondta, a fenyegető férfi szerelmes az élettársába, és már korábban is megöléssel fenyegette a gyermekeit. A segélyhívó központ által értesített illetékes hatóság a helyszínre küldte a munkatársait. A háznál kiderült, hogy a vádlott bejelentésében foglaltak valótlanok, az épület ablakai sértetlenek. A meghallgatott élettárs is alátámasztotta, hogy nem történt fenyegetés.

Új büntetőeljárási törvény

Valótlan tartalmú bejelentése által a vádlott hamisan vádolta magánlaksértés bűntettével az általa megjelölt férfit, aki ellen így nem indult büntetőeljárás. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A tárgyalás mellőzésére irányuló vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A büntetőügy nyomozását a vádat emelő ügyészség végezte, mivel az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények – például a hamis vád vagy hamis tanúzás – nyomozását korábban kizárólag az ügyészség folytatta.

Az új büntetőeljárási törvény július elsejei hatályba lépését követően azonban az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását már a rendőrség mint általános nyomozó hatóság végzi – tájékoztatott dr. Harmati Judit helyettes sajtószóvivő.

HBN