Választunk, de hogyan

Ősz végétől kik nem lesznek a városi közgyűlés tagjai a Debrecenben oly erős és népes jelenlegi Fidesz frakció emberei közül? Kovács Zsolt jegyzete.

Ez – véleményem szerint – sokkal inkább foglalkoztatja az embereket, mint az, hogy kik maradnak továbbra is a megyeszékhely-beliekért ténykedő várospolitikusok. Mert hogy jóval kevesebben lesznek, az bizonyos. Amit egyszer a Fidesz elhatározott, azt véghez is viszi. Ez alapján biztosnak tekinthető, hogy ősszel a korábbiakhoz képest fele annyi önkormányzati képviselőt választhatunk. Ez Debrecen esetében huszonnégy vagy huszonöt városatyát és városanyát jelent. Ami persze legalább néggyel keveseb, mint a jelenlegi Fidesz frakció létszáma. Vajon milyen rendező elv alapján szándékozik a következő Parlamentben minden bizonnyal kétharmados többséggel bíró párt(szövetség) országosan felére redukálni az önkormányzati képviselők számát? Körzethatárokat módosít? Megszünteti a listás helyeket? Esetleg e kettőt kombinálja? Talán előrukkol egy olyan lehetőséggel, ami meglepetést okoz?

Bármi lesz is a rendezőelv, az biztos, az alapkérdésben – kell-e csökkenteni a képviselők számát – szinte egyöntetű a válasz: igen! Az pedig, hogy ki milyen színekben indul – szerintem -, teljesen mindegy, hiszen helyi képviselőnek úgy is olyan jelöltre adjuk voksunkat, aki emberileg már bizonyította, hogy alkalmas a mi szolgálatunkra, a köz szolgálatára. Vagy mégsem így választanánk?

– Kovács Zsolt –