Választék van bőven: színes, hangos, mókás kiegészítők közül válogathatunk szilveszterre

Fehér Viktória mutatta meg a kínálatot
Fehér Viktória mutatta meg a kínálatot - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Az adventi időszak elmúltával Debrecen főterén a sapkaárusok, keramikusok, mézeskalácsosok és a különféle ajándékokat árusítók helyét átvették a szilveszteri partikellékeket kínálók.

Ugyan kevesebb bódé áll már, mégis igen színes a Kossuth tér, hiszen többek között ciklámen színű parókák, mindenféle maszkok és különböző méretű trombiták kavalkádja tölti be a teret. A gyerekek körében a mesefigurákat megidéző hajpántok, szemüvegek és maszkok a kedvencek, de a kiegészítők mellett természetesen konfet­tik és szerpentinek is helyet kapnak az árusok asztalain. A választék kis eltéréssel szinte mindenhol ugyanaz, az árakban is csak néhány száz forint eltérést tapasztalunk.

– Napszemüvegtől, hajráftól kezdve minden van; parókák, szemüvegek, sapkák, fúvókák, trombiták, álarcok. Az örök klasszikus a paróka: a göndör, a színes, a bohócos hajakat sokan keresik idén is, legnépszerűbb a zöld és a kék színű – mondta el a szilveszteri trendekről Fehér Viktória árus.

Szilveszter éjjel is

A színes kalapok, bohókás szemüvegek, az anyósnyelves és lufis sípok, valamint a különféle maszkok mellett az elmaradhatatlan szilveszteri trombita is helyet kap az árusoknál; a legkisebb húsz centiméter hosszú, a legnagyobb pedig egyméteres.

Fotó: Kiss Annamarie

Az árusok szilveszter éjjel is megtalálhatók a főtéren, sokan ugyanis ilyenkor vásárolnak.

– Van, aki előre megveszi a kiegészítőket, nehogy elfogyjon az, amit szeret, de akad olyan, aki halogatja a vásárlást, és csak szilveszterkor vesz valamit – tudtuk meg Fehér Viktóriától.

Már száz forintért is vehetünk bohókás apróságot, mint például sípot és szerencseérmét, ötszáz forintért kapunk álarcot, pár száz forintokért trombitát, két-háromezer forintért pedig mindenféle kalap és paróka a miénk lehet.

– Kiss Dóra –


A vidám, színes dudák hozzá tartoznak az óévbúcsúztatáshoz. Nem is ezek hangja veszélyes a fülre, hanem a robbanó, dübörgő eszközöké
Hajdú-Bihar - A veszélyes zajokkal terhes szilveszteri mulatozás elővigyázatosságot kíván. Az óévbúcsúztató hagyományosan durrogástól, dudálástól, utcabálban vagy házibuliban dübörgő zenétől hangos. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ép füllel érkezzünk meg az újévbe? – Legyünk körültekintőe...

Budapest - A szilveszteri zajcsapás ősi szokás, amely a néphit szerint távol tartja a gonosz, ártó hatalmakat az újévtől - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornának nyilatkozva hétfőn. A szakértő kifejtette, az év első napjához köthető valamennyi szokás az egészség, a szere...