Választások 2010: Melyik ukrán elnökjelölt jó Magyarországnak?

Választások 2010: Melyik ukrán elnökjelölt jó Magyarországnak?
„Ki a jó Budapestnek?” – teszi fel a kérdést legfrissebb számában az ukrajnai Kárpáti Igaz Szó c. országos magyar nyelvű napilap.

Tóth Viktor, a lap publicistája leszögezi: nehezen vitatható, hogy Magyarország egy olyan Ukrajnában érdekelt, amely gazdaságilag stabilnak és megbízható partnernek számít. Ezt kívánják a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok, s ez az érdekük az ide érkező magyar befektetőknek is. Egy politikailag-gazdaságilag instabil Ukrajna akár az orosz piac kínálta lehetőségeket is veszélyeztetheti, holott azok egyre fontosabb teret jelentenek a magyar gazdaság számára. Tehát a mindenkori magyar kormány egy olyan ukrán vezetés megalakulásában érdekelt – írja a Kárpáti Igaz Szó – , amely garantálni tudja a stabilitást.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint Julija Timosenko vezetése alatt ez nem sikerült, sőt mind Magyarország, mind pedig Európa kénytelen volt megismerni a “gázháború” fogalmát, mely nyomán valósággal menekültek Ukrajnából a külhoni beruházók.

A kétoldalú kapcsolatrendszer terén meghatározó jelentőséggel bír a kárpátaljai magyarság helyzete is. Az elmúlt évek során ukrán részről a kisebbségellenesség gyakorlatilag kormányszintre emelkedett. A vezetés hol nyíltan, hol burkoltan támogatta a nacionalista szélsőségeseket, rendeleteivel maga is ártott a nemzetiségeknek. E tendencia olyannyira elhatalmasodott, hogy a magyar Országgyűlés is kénytelen volt határozatban állást foglalni az Ukrajnában élő magyarok anyanyelvi oktatása biztosításának kérdésében.

A hivatalos Budapestnek most is, de az elkövetkezendőkben is elvileg az az érdeke, hogy az új ukrán vezetés kisebbségbarát legyen, hogy a partneri viszonyt ne terheljék nemzetiségi problémák – véli az ukrajnai magyar napilap. Márpedig a mindenkori magyar kormánynak a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletekor alighanem bármilyen kérdésben sokkal könnyebb lesz megállapodnia azzal a Viktor Janukoviccsal, aki többek között szerződésben vállalta az oktatásban mesterségesen létrehozott esélyegyenlőség felszámolását, mint Julija Timosenkóval, aki az őt támogatókkal együtt egy kisebbségeket elnyomó nemzetállam kiépítésén munkálkodik – fogalmaz Tóth Viktor.

– Palkó István –