Választás: világszerte 78 helyen szavaznak a magyarok vasárnap

Világszerte 78 külképviseleti szavazóhelyen szavaznak vasárnap a magyarok a hazai országgyûlési választások elsõ fordulójában. Itthon az elsõ fordulót április 11-én tartják meg, az amerikai kontinensen és Kubában április 3-án, szombaton szavazhattak, vasárnap, április 4-én a többi szavazóhelyen voksolhatnak a kint tartózkodó magyarok.

Összesen 88 külképviseleti szavazóhely van, közülük 8 helyen szombaton már lezajlott a szavazás, a kilencedik Líbiában lenne, de a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Tripoliban nem biztosíthatók a szavazás körülményei. Így vasárnapra 79 hely maradt volna, de Tuniszban az elsõ fordulóban senki nem szavaz, csak az április 24-25-én tartandó második fordulós külképviseleti szavazáson, egy ember. Mivel szombaton a 88 külképviseleti szavazóhelybõl 8 helyen lezajlott a szavazás, Tripoliban nem lehet szavazni, Tuniszban pedig nem volt elsõ fordulós jelentkezõ, világszerte 78 helyen adják le vasárnap a voksukat magyar állampolgárok.

Szombatra és vasárnapra, a külképviseleteken történõ elsõ fordulós szavazásra összesen 8807 ember jelentkezett, legtöbbjük, 3590 ember Budapestrõl.

– Független Hírügynökség –