Választás és társadalom

Választás és társadalom
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Fontos politológiai és szociológiai kötet jelent meg a közelmúltban.

Páros könyvbemutató zajlott csütörtökön a DAB-székházban. Nagy Levente Választás és arányosság, valamint Valuch Tibor A jelenkori magyar társadalom című kötetei nemrégiben jelentek meg, s méltatásukkor rögtön úgy utaltak rájuk, mint hasznos és fontos politológiai, valamint szociológiai szövegekre.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Arányosság

Nagy Levente könyvét Fábián György, a Szegedi Tudományegyetem politológiai tanszékének tanára mutatta be. A könyv a választási rendszereket vizsgálja, összehasonlítja az arányos választási rendszert a többségivel, illetve kitér a vegyes módozatra is. Előbbinek egyébként az a lényege, hogy a törvényhozásba a megszerzett szavazatok arányában kerülnek be az érdek-képviseleti szervek, míg a többségi rendszerben az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Hazánkban jelenleg vegyes rendszer működik, hiszen az önkormányzati választásokon a többségi szavazatok számítanak, míg az országgyűlésbe arányosan jutnak be a különböző politikai pártok képviselői. Fábián hézagpótló alapmunkának nevezte a Választás és arányosság című kötetet, amely hasznos a politikatudomány szakemberei számára, illetve tankönyvként is megállja a helyét. A mű erénye, hogy megállapítja, az arányos és többségi rendszereket nem lehet élesen elkülönítve elemezni.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Társadalom

A másik kiadványról Szilágyi Zsolt társadalomtudós beszélgetett a szerzővel. A kötet – ahogyan címe is mutatja – a modern magyar társadalom vizsgálatára vállalkozik, s az eszmecsere arról szólt, milyen erővonalak mentén teszi mindezt. Szó esett a rendszerváltásról („hazánkban valóban megváltozott a politikai, gazdasági, társadalmi rendszer, de kérdéses, mire mentünk ezzel”), demográfiai (a népesség száma drasztikusan csökken), migrációs kérdésekről (országon belül is nagy a mozgás, amely nem segíti a halmozottan hátrányos helyzetű régiókat), a társadalmi rétegekről (mi jellemzi az elit- és a középrétegeket), valamint arról, mi jellemzi most a hétköznapjainkat („konzumidióták lettünk az elmúlt húsz évben”).

HBN-VÉZS