Választás 2018 – Szavazás Braille-szavazósablonnal

Budapest, 2018. április 8. A látássérült Kubiczki Nikolett (j) testvére segítségével szavaz az országgyűlési képviselő-választáson a pesterzsébeti Lázár Vilmos Általános Iskolában 2018. április 8-án. Mellette Dolly nevű vakvezető kutyája.
Budapest, 2018. április 8. A látássérült Kubiczki Nikolett (j) testvére segítségével szavaz az országgyűlési képviselő-választáson a pesterzsébeti Lázár Vilmos Általános Iskolában 2018. április 8-án. Mellette Dolly nevű vakvezető kutyája. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest – A látássérült választópolgárok Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe a voksoláson annak érdekében, hogy önállóan adhassák le szavazatukat.

Ilyen sablon azonban csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár azt előzetesen igényelte március 29-én 16 óráig. Az NVI összesítése szerint 140 választópolgár igényelt ilyen sablont.

A Braille-szavazósablon olyan, kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, ki van vágva.

A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, oly módon, hogy a sablon kivágásai sorban illeszkedjenek a szavazólapon feltüntetett, a szavazat elhelyezésére szolgáló körökhöz.

Emellett a bizottság átadja a választópolgárnak a jelöltek, illetve listák felsorolását tartalmazó, Braille-írással készült tájékoztatót is.

A látássérült választópolgár a fülkében kitapogatja a sablon szövegét, illetve sorszámát és – az általa választott jelölt neve melletti kivágáson keresztül – a szavazólapon berajzolja az X-et.

A szavazást követően a választópolgár a szavazólapokat kiveszi a szavazósablonokból, borítékba helyezi (a boríték használata ebben az esetben sem kötelező, de a látássérült választópolgár esetében nagyobb a veszélye, hogy véletlenül úgy hajtogatja a szavazólapot, hogy boríték használata nélkül a szavazat láthatóvá válik), majd az urnába dobja, a szavazósablonokat és a tájékoztatót pedig visszaadja a bizottságnak.

– MTI –


Budapest - Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán - összesen mintegy 200 ezren - zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a szavazólapjukat. Nagyon fontos, hogy a borítékot - mivel az "utazni fog" a vá...

Budapest, 2018. április 8. Szavazólapok az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Budapest - Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz "érvényesítheti" a bizottság egyik tagja. A szavazatszámláló bizottság...