Választás 2018 – Sorra nyílnak a külképviseleti szavazókörök a balti és a balkáni országokban, valamint a Közel-Keleten

Akt.:
Budapest – Sorra nyílnak a Magyarországtól keletre lévő országok szavazókörei, az országgyűlési képviselők választásán ezeken a külképviseleteken helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat.

Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak. Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ausztráliai, ázsiai, majd a közel-keleti szavazókörök is.

A magyarországi szavazókörök nyitása előtt két és fél órával nyit a teheráni követség (Irán). Fél órával később, közép-európai idő szerint 4 órakor nyílik Azerbajdzsánban (Baku), az Egyesült Arab Emírségekben (Adu-Dzabi) és Grúziában (Tbiliszi) a külképviselet, a négy helyre 380 szavazót várnak.

Egy órával a magyarországi szavazókörök nyitása előtt nyílik a külképviselet Oroszországban (Kazany, Moszkva és Szentpétervár), valamint Irakban (Erbíl). Közép-európai idő szerint 5 órakor nyit továbbá a külképviselet Finnországban (Helsinki), Lettországban (Riga), Litvániában (Vilnius), Fehéroroszország (Minszk), Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász), Romániában (Bukarest, Kolozsvár, Csíkszereda) és Moldovában (Chisinau). A 15 külképviseleten 5891-en kívánnak szavazni.

A Balkánon ezzel egy időben nyit Bulgária (Szófia), Görögország (Athén), Törökország (Isztambul, Ankara), a Közel-Keleten pedig Libanon (Bejrút), Jordánia (Ammán), Izrael (Tel-Aviv), Szaúd-Arábia (Rijád), Katar (Doha) és Kuvait (Kuvaitváros), Afrikában pedig Kenya (Nairobi), Etiópia (Addisz-Abeba) külképviselete. A 12 külképviseleten 897 szavazót várnak.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik március 31-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap több mint 58 ezren szavazhatnak, négy éve 28 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

A külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai a diplomáciai képviselet munkatársai közül kerülnek ki, a küvi vezetője a Külügyminisztériumból érkezik. A külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, az urnákat legkésőbb csütörtökig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és itt számlálják meg a voksokat.

– MTI –