Választás 2018 – Két népszavazási kérdés aláírásgyűjtését kell felfüggeszteni a parlamenti választás miatt

Budapest – Mivel az országgyűlési választást megelőző 40 napban nem lehet országos népszavazáshoz aláírásokat gyűjteni, az április 8-ai voksolást megelőzően két népszavazási kezdeményezés és egy honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló aláírásgyűjtését kell felfüggeszteni. A Nemzeti Választási Iroda erről csütörtökön levélben tájékoztatta az érintett gyűjtések szervezőit.

A népszavazásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők általános választásának napját megelőző és követő negyvenedik nap között szüneteltetni kell az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtését.

Az április 8-ai voksolást megelőzően a rendelkezés miatt két népszavazási aláírásgyűjtést kell felfüggeszteni. Az egyik érintett népszavazási kérdés úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Ezt a kérdést Schádi Tamás István magánszemély kezdeményezte, a Kúria – megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság határozatát – a kezdeményezést tavaly október 24-én hitelesítette. Az aláírásokat november 11-én kezdhették gyűjteni, a gyűjtésre 120 nap van, amely március 10-én járt volna le. Az országgyűlési választás kitűzése miatt azonban a gyűjtést fel kell függeszteni.

A másik érintett országos népszavazási kérdés úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”. Ezt a kérdést Kádár Barnabás – aki akkor a Momentum elnökségi tagja volt – magánszemélyként nyújtotta be hitelesítésre, a Kúria november 7-én változtatta meg az NVB döntését és hitelesítette a kérdést. Ennek az aláírásgyűjtésére szintén november 11. és március 10. között lett volna lehetőség.

Az aláírásgyűjtési moratórium érinti a honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló aláírásgyűjtést is. Váradi Barna magánszemély azt a kérdést nyújtotta be az NVB-hez: “A magyarországi székelyek a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX törvény (a továbbiakban: nemzetiségi törvény) 148. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján bizonyságot kívánnak tenni arról, hogy megfelelnek a nemzetiségi törvényben foglaltaknak. Ezen oknál fogva alulírottak kijelentjük, hogy a székely nemzetiséghez tartozónak valljuk magunkat!”. A Kúria jóváhagyását követően az aláírásgyűjtés december 1-jén indult, és március 30-ig tartott volna eredetileg.

Mindhárom aláírásgyűjtés tekintetében a szavazás napja előtti 39. napon – február 28-án – le kell adni az addig összegyűjtött aláírásokat. Ha a szervezők a meghatározott határidőig nem adják át az aláírásgyűjtő íveket, akkor ezzel érvénytelenítik a már összegyűjtött aláírásokat is. Természetesen ha február 28-ig összegyűlik a szükséges számú aláírás, a leadással egyidejűleg a szervezők kérhetik azok ellenőrzését is. Ha azonban a 120 napból fennmaradó időt még szeretnék kihasználni további aláírások gyűjtésére, akkor a szavazást követő 40. napon – május 18-án – pedig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) új aláírásgyűjtő íveket ad ki a gyűjtőnek, és folytatódhat az aláírásgyűjtés.

– MTI –