Választás 2018 – Az NVB módosítja az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatását

Budapest – A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén úgy döntött, módosítja az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatását, hogy kezeljék azt a helyzetet, amikor a választópolgár lakcíme nem költözés miatt, hanem egyéb okból – például a közterület jellegének változása, újraszámozás vagy a közterület nevének változtatás miatt – módosul.

Az NVB-hez a Nemzeti Választási Iroda fordult iránymutatásért, miután a helyi választási szervek jelezték, hogy a költözéssel nem járó lakcímváltozások miatt több olyan választópolgár is lehet, akinek saját akaratán kívül változott meg a lakcíme, ugyanakkor nem biztos, hogy a választópolgár rendelkezik az új adatokat tartalmazó lakcímkártyával. Ez azonban az országgyűlési képviselő-választás ajánlása során problémát okozhat, mivel ha a választópolgár az érvényesnek gondolt lakcímét adja meg – miközben az a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban már megváltozott – akkor az ajánlást érvénytelennek kell elfogadni az ajánlásellenőrzés során.

Az NVB egyhangúan úgy döntött, szükséges a kérdésben iránymutatás kiadása.

Patyi András, az NVB elnöke az iránymutatás vitájában felhívta a figyelmet: az NVI indítványa csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a választópolgár nem költözött el, a központi nyilvántartásban azonban a lakcíme megváltozott. Példaként említette, hogy megváltozhat így a közterületen lévő házak számozása, vagy például az önkényuralmi rendszerhez kötődő személyekről elnevezett közterületek nevének megváltoztatása miatt fordulhat elő ilyen eset nagyobb számban.

Az NVB az iránymutatás általános vitáját követően úgy döntött, kiegészíti az ajánlások ellenőrzésének egyes kérdéseiről szóló 5/2014. iránymutatását.

A választópolgári akarat tiszteletben tartása érdekében úgy módosítják az iránymutatást, hogy amennyiben a választópolgár lakcíme a központi címregiszter rendelkezése folytán változik meg, de a választópolgár az ajánlás során a nyilvántartásban szereplő korábbi lakcímét adja meg, ajánlását érvényesnek kell elfogadni, ha más adataiban nincs érvénytelenséget okozó eltérés.

Az NVB az ajánlás szövegéről későbbi ülésén dönt.

– MTI –