Választás 2010: Századvég: Fidesz-MSZP:33-15

A Fidesz 33, az MSZP pedig 15 százalékot érne el a Századvég Alapítvány felmérése szerint, ha most vasárnap lennének a választások.

A Jobbik támogatottsága öt százalék, vagyis elérné a parlamenti küszöböt, míg az MDF és az LMP 3-3 százalékon áll. A megkérdezettek legnagyobb része Orbán Viktort látná szívesen a miniszterelnöki poszton, míg Mesterházy Attila 13, Bokros Lajos 12, Vona Gábor pedig 3 százalékot kapott.

A Századvég felmérése alapján a februári tendenciák nagyjából megegyeznek a januárival, vagyis három párt jutna be a parlamentbe, a Fidesz pedig stabilan őrzi helyét a népszerűségi versenyben. A legnagyobb ellenzéki párt 33 százalékot érne el egy most esedékes voksoláson, a szocialisták 15-öt, a Jobbik pedig ötöt. Az MDF és az LMP 3-3 százalékot kapna.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz fölénye még inkább megmutatkozik: a pártra 58 százalék szavazna. Az MSZP-t 23 százalék választaná, a Jobbik támogatottsága pedig 10 százalékos. Az Magyar Demokrata Fórum a biztos szavazók körében elérte a parlamentbe 5 százalékos küszöbét, míg az LMP 3 százalékon áll, az SZDSZ helyzete pedig reménytelennek tűnik az egy százalékos szavazóbázissal.

A megkérdezettek 37 százaléka Orbán Viktort látná legszívesebben a miniszterelnöki székben, a szocialisták jelöltjét, Mesterházy Attilát pedig mindössze 13 százalék támogatná. Az MDF jelöltje, Bokros Lajos 12 százalékot kapna, a jobbikos Vona Gábor pedig hármat.

A magukat jobboldalinak vallók 79 százaléka a Fidesz elnökének miniszterelnökségét preferálja, míg Vona Gábor 5, Mesterházy Attila és Bokros Lajos pedig 1-1 százalékot kapna tőlük. A centrumban állók 28 százaléka is Orbán Viktort támogatja, egyötödük pedig Bokros Lajossal szimpatizál. A csoport tagjainak hét százaléka szavazna Mesterházy Attilára, négy százalék pedig Vona Gábort támogatná. A baloldali elkötelezettségűek fele Mesterházyt támogatja, de továbbra is jelentős, 20 százalékos Bokros Lajos szimpatizánsainak tábora is. Orbán Viktorra egyébként 6, Vona Gáborra pedig 1 százaléknyian szavaznának.

A kutatóintézet összefoglalójából kiderül: Orbán Viktor támogatottsága a centrumban és a jobboldalon továbbra is tekintélyes, míg Mesterházy Attila baloldali térnyerésével párhuzamosan csökkent a támogatottsága a centrumban. Bokros Lajos támogatottsága a centrumszavazók és a baloldali elkötelezettségűek körében továbbra sem elhanyagolható – fogalmaz a közlemény.