Választás 2010: KEK KH: Biztonságos a választási rendszer

Az országgyűlési választásokat támogató informatikai rendszer biztonságos – így reagált a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Lázár János fideszes képviselő ezzel kapcsolatos kérdéseire.

A politikus szerdai sajtótájékoztatóján felmérhetetlen nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, hogy az elmúlt években a magyar választási rendszert kiépítő, fejlesztő és fenntartó cég egyik alvállalkozója tulajdonjogi szempontból “köddé vált”, amikor azt eladták egy marokkói férfinak.

A választások informatikai rendszerét kifejlesztő és üzemeltető cég nyilatkozata szerint korábbi alvállalkozójával annak eladása óta semmilyen kapcsolata nincs. Ez az alvállalkozó korábbi tevékenysége alatt nem férhetett hozzá olyan releváns információhoz, amellyel a választási informatikai rendszert befolyásolhatná – áll a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

A hivatal leszögezi, hogy a választási informatikai rendszert folyamatosan fejlesztik, az folyamatosan változik. Így a korábban esetlegesen szerzett információk folyamatosan elavulnak, tehát azok semmilyen biztonsági kockázatot nem jelentenek. Az úgynevezett információbiztonsági megoldások és ellenőrzési mechanizmusok pedig megakadályozzák az esetleges visszaéléseket – olvasható a közleményben. A KEK KH arra is kitér, hogy a rendszer éles üzembe állását mindig megelőzi független minőségbiztosítók ellenőrzése, illetve a tesztelés.

A hivatal emlékeztet, hogy az Országos Választási Irodával közösen március 23-án tájékoztatót tartottak a rendszer működéséről és biztonsági kérdéseiről, ekkor minden párt képviselője választ kaphatott a kérdésére. Hozzáteszik, hogy a sikeres országos főpróbákat és a megfelelő előkészületeket követően a KEK KH idén is a korábbi évekhez hasonló biztonságos választásra készül.

Lázár János fideszes politikus szerdán beszélt arról, hogy felmérhetetlen nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy az elmúlt években a magyar választási rendszert kiépítő, fejlesztő és fenntartó cég egyik alvállalkozója tulajdonjogi szempontból “köddé vált”, amikor azt eladták egy marokkói férfinak. A társaság így egyetlen magyar nyilvántartásban sem szerepel. Lázár János szerint egyértelmű, hogy a magyar kormány nem járt el elég körültekintően az ügyben, hiszen ma senki sem tudja megmondani, milyen információkhoz jutott hozzá ez az ember, illetve rajta keresztül kik és milyen mértékben férhetnek hozzá a magyar választási rendszerhez.

– Független Hírügynökség –