Választás 2010: Galiba a tokiói külképviseleti szavazáson – index.hu

Az index.hu információi szerint a tokiói külképviseleti választáson adminisztrációs hiba miatt érvénytelen lett az országgyűlési választások alkalmából leadott szavazatok nagy része, rossz borítékot írattak ugyanis alá a szavazókkal.

A valasztas.hu szerint Tokióban 61 választót vettek nyilvántartásba, és 48-an szavaztak. A külföldön leadott voksokat a csütörtök délután négykor kezdődő ülésén bontja fel az Országos Választási Bizottság (OVB).

Dr. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke az Indexnek megerősítette, hogy valóban történt valamilyen hiba a tokói külképviseleti választáson. Mint mondta, a problémát a csütörtök délutáni, nyílt ülésen tárgyalják majd, az előtt további információt nem akart az üggyel kapcsolatban mondani.

Ha valaki külföldön szavaz, akkor a szavazólapját beleteszi egy lezárt borítékba, azt pedig egy másik, nagyobb borítékba helyezi. A külső borítékot köteles az aláírásával is érvényesíteni, ugyanis így tudják majd azonosítani a magyarországi szavazókörében, hogy valóban az a személy szavazott, aki arra jogosult. Az Index információi szerint a tokiói követség kétfős választási bizottságának elnöke véletlenül a belső borítékot íratta alá alá a választókkal.

Tokióban 2010. április 4-én, vasárnap helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehetett szavazni. A szavazás napján lakóhelyétől távol lévő választópolgár külföldön akkor adhatta le szavazatát, ha a külképviseleti névjegyzékbe vételét 2010. március 19. 16 óráig kérte a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, vagyis a település jegyzőjétől.

A külképviseleteken leadott szavazatokat minden választó saját, magyarországi választókörébe szállítják, és a borítékokat április 11-én, a körzet többi szavazatával együtt bontják fel. Amennyiben valamelyik külképviseleten meg kell ismételni a szavazást, akkor az ott szavazó személyek magyarországi szavazókörében nem hirdethetnek eredményt.