Választás 2010: Forsense: Fontos a program és a hiteles kampány

A Forsense felmérése alapján az emberek csaknem fele a pártok választási programját tartja a legfontosabb szempontnak a szavazáskor.

A második helyre a pártok elmúlt időszakban nyújtott teljesítménye került, míg a harmadikon az adott párt első emberének alkalmassága áll.

Az összes válaszoló 44 százaléka a párt választási programját tartja a leginkább fontosnak döntésekor. Ezt az opciót a megkérdezettek 29 százaléka első helyen jelölte, 15 százalékuk pedig másodikként. A pártok elmúlt időszakban nyújtott teljesítményét a válaszolók 42 százaléka említette, 24 százalék elsőként, 18 százalék másodikként. A motivációk közül harmadik helyen a párt első emberének alkalmassága áll 33 százalékos támogatással (12-21 százalék). A válaszolók további 20 százaléka mondta azt, hogy a legkisebb rossz alternatíváját választja – derül ki a forsense felmérésből, amelynek eredményeit szerdán közölték.

Az előző országgyűlési választások előtt még az összes válaszoló 62 százaléka tartotta fontosnak a pártok korábbi időszakban nyújtott teljesítményét. A pártok választási programját akkor a megkérdezettek 39 százaléka említette, és hasonló arányban tartották fontosnak a párt első emberének alkalmasságát (37 százalék). Az előző választási ciklus végén a legkisebb rossz elve volt a legkevésbé támogatott opció (13 százalék).

A különböző választói csoportok más-más szempontok alapján döntenek a pártválasztásról. A Fidesz szavazói az átlagnál nagyobb arányban említik a párt konkrét ígéreteinek fontosságát (25 százalék), valamint a párt első emberének alkalmasságát. Az MSZP szavazóknál kevésbé dominál a párt ígéreteinek fontossága (9 százalék), a program szerepe (38 százalék), fontosabb a párt elmúlt időszakban nyújtott teljesítményének hatása (57 százalék). A Jobbik szavazói az átlagnál nagyobb arányban tartották fontosnak a párt választási programját (51 százalék) és konkrét ígéreteit (22 százalék). Az LMP szavazóinak 81 százaléka mondta azt, hogy a párt választási programja a fontos, bár ebben a körben a legkisebb rossz elve is hangsúlyosabban jelent meg (46 százalék).

A Forsense vizsgálata arra is kitért, hogy a voksolás előtt ki vagy mi befolyásolja leginkább a választókat a döntésben. A személyes hatások között kiemelkedik a család (35 százalék), ennél jóval kevesebben említették a barátokat (7 százalék), valamint a munkatársakat, ismerősöket (4 százalék). A válaszolók 35 százalékát azonban saját bevallása szerint már senki és semmi nem befolyásolja választásában. Ez a hozzáállás az idősekre, az alacsony jövedelműekre, illetve az alacsony iskolai végzettségűekre jellemző a leginkább.