Választás 2010: Aki nem megy el szavazni, az a szélsőségeseket erősíti – RTL Híradó

Aki nem megy el szavazni, az a szélsőségeseket erősíti.

Ez az RTL híradó által megkérdezett politológus és közvéleménykutató véleménye. A legfrissebb adatok szerint a választók 60 százaléka lesz ott a vasárnapi választáson. Másfél millióan azonban még mindig nem tudják, hogy elmenjenek-e voksolni.

Hann Endre, aki Lakner Zoltán mellett az RTL Klub vasárnapi választási műsorának szakértője lesz, azt mondja: a szavazókorúak 10-20 százaléka nem tudja, hogy elmegy-e voksolni, és ez valószínűleg azért van, mert nem tudja eldönteni, hogy kire szavazzon.

Azok közül, akik biztosak a dolgukban sokan az érzelemeikre hallgatva döntenek. A legelkötelezettebb és legaktívabb szavazói a szélsősjobboldalnak vannak, a jobbik szavazótábora megy majd el legnagyobb arányban voksolni – állítja Lakner Zoltán. Hozzátette: a párt jobb eredményt tud produkálni, mint ami egyébként a választók körében mért népszerűségéből adódna.

A politológusok szerint minél több demokratikus meggyőződésű szavazó megy el szavazni, a szélsőségesekre adott szavazatok aránya annál jobban csökken. Hann Endre azt javasolja minden álampolgárnak, gondolja meg, a távolmaradásával milyen irányba befolyásolja a szavazást.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,