Választás 2010 : 39 párt van már nyilvántartásban

Eddig 39 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB) a tavaszi parlamenti választásokra.

Az ajánlószelvények postázását múlt pénteken befejezték, a pártok és képviselő-jelöltek március 19-ig gyűjthetik a cédulákat. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint eddig nem érkeztek hozzájuk a rendőrségtől hivatalos információk a szelvényekkel kapcsolatos visszaélésekről, ettől függetlenül valamennyi esetet ismerik.

Az ajánlószelvényeket és a tavaszi választásokról szóló értesítőt múlt héten postázták a választóknak. Aki nem kapta meg ezeket, a polgármesteri hivatalokban szerdáig – február 17-ig – megnézheti, szerepel-e a névjegyzékben. Ha valaki nincs a felsorolásban, de van választójoga, a jegyzőtől kérhet segítséget február 17-én, 16 óráig. Ugyanezt kell tennie annak is, aki nem kapott értesítőt és kopogtatócédulát, utólag pótolhatják ugyanis ezeket.

Aki a tavaszi voksolás napján nem lesz lakóhelyén, igazolást kell kérnie április 9-ig személyesen vagy meghatalmazott útján ahhoz, hogy máshol szavazhasson. Ajánlott levélben április 6-ig kérhető igazolás. Az első fordulóra eddig 736, a másodikra 687 ilyen igazolást adtak ki eddig, de ezek a számok várhatóan jelentősen nőnek még.

Az utolsó adatok szerint 41 jelölőszervezet nyilvántartásba vételét kérték eddig az Országos Választási Bizottságtól: ezek közül kettőt utasított el a testület, 39-et nyilvántartásba vett. Az elbírálásnál egyebek mellett azt vizsgálják, hogy a kérelmező valóban pártként működik-e, listát csak pártok állíthatnak ugyanis. A listák valamint a képviselő-jelöltek bejelentéséről az illetékes választási szervnek 3 napon belül dönteni kell.

Külföldön szavazni összesen 89 helyen lehet majd: ezek nagykövetségek, főkonzulátusok. Ezzel a lehetőséggel az élhet, aki szerepel az itthoni névjegyzékben, és március 19-én, 16 óráig kéri felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. Ugyaneddig kell bejelenteni azt is, ha valaki egy másik külképviseleten szavazna, illetve töröltetni akarja magát a külföldi névjegyzékből, és kéri visszavételét az itthoniba.

Kedd reggelig 564 ember jelezte, hogy nem Magyarországon voksolna – nagy részük Brüsszelben, Londonban, Dublinban és New Yorkban. Külföldön mozgóurnás szavazásra nincs lehetőség, és mindegyik képviseleten legalább két ember végzi a voksolás lebonyolítását.

Március 19-ig gyűjthetik a pártok és képviselő-jelöltek az ajánlószelvényeket, és ugyanez a nap a jelöltállítás határideje is. A választók az ajánlásukat a jogszabály szerint nem vonhatják vissza, és üres cédulát nem adhatnak át a gyűjtőknek, csak megfelelően kitöltött, eredeti szelvényt. Az OVB állásfoglalása szerint a kopogtatócédulát a választónak saját kezűleg kell aláírnia, minden más adatot más módszerrel is rávezethet a szelvényre.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője egy keddi háttérbeszélgetésen azt mondta: eddig nem kaptak a rendőrségtől hivatalos információt az ajánlószelvényekkel kapcsolatos visszaélésekről, ettől függetlenül valamennyi ilyen üggyel tisztában vannak, mivel a területi választási bizottságoktól érkeznek visszajelzések hozzájuk. Az ilyen kérdésekben egyébként a területi bizottságok döntenek, és a törvény szerint tehetnek feljelentést, ha indokoltnak látják. Ilyenről azonban egyelőre nem tud az OVB – tette hozzá.

A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál, az országos listákat pedig március 23-ig az Országos Választási Bizottságnál.