Választás 2010 – vizsgázik az igazolási rendszer

Az idei országgyûlési választásokon derül ki elõször, mûködik-e a gyakorlatban az igazolással választás szabályainak módosítása.

Az Országgyûlés még 2007-ben döntött errõl annak érdekében, hogy egy szavazó csak egy képviselõt választhasson meg. Korábban ugyanis az, aki két különbözõ helyen adta le voksát, és mindkét helyen eredményes volt a voksolás, két képviselõt is megválaszthatott.

Igazolást a választás kezdete elõtt lehet kérni a helyi jegyzõtõl. A jogszabály változás a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy választó saját lakhelyén az elsõ fordulóban eredményes volt a voksolás, a második fordulóban az illetõ már nem szavazhat akkor, ha egy másik településen akarja leadni a voksát. Aki például Gödöllõn él, de nyaralni készül, az elsõ forduló elõtt igazolást kérhet arról, hogy a második fordulóban Hévízen szeretné leadni a voksát. Amennyiben Gödöllõn érvényes és eredményes a voksolás, tehát sikerül képviselõt választani, az illetõ Hévízen már nem szavazhat, függetlenül attól, hogy Gödöllõn végül élt-e a választójogával, avagy sem – mondta Péteri Attila, választási szakértõ a Független Hírügynökségnek.

Amennyiben az elsõ fordulóban nem sikerül képviselõt választani, és Hévízen rendeznek második fordulót, az illetõ természetesen leadhatja voksát. A második fordulóban egyébként csak akkor kap az ember listás szavazólapot, ha az adott választókerületben rendeznek listás szavazást a második körben.

Az igazolást kérõ választók számára tájékoztató nyomtatványt mellékelnek minderrõl az igazolás mellé, az elsõ forduló után pedig az Országos Választási Iroda (OVI) honlapján, a www.valasztas.hu-n teszik közzé az eredményeket, amelynek alapján az érintett választók eldönthetik, hogy elmehetnek-e másodszor is szavazni az igazolásukkal – mondta Péteri Attila.