VÁLASZTÁS 2010 – Új párt a parlamentben – Jobbik

A 2010-es választás első fordulójában 16,69 százalékot szerezve a Jobbik új pártként bejutott a parlamentbe.

Az eddigi adatok alapján a harmadik erő lesz az Országgyűlésben a Fidesz és az MSZP mögött. Négy évvel ezelőtt a Jobbik a MIÉP-el együtt 2,2 százalékot szerzett az országgyűlési választásokon. Az első komolyabb eredményt a 2009-es EP választáson érte el, három képviselőt juttatott az Európai Parlamentbe.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elődje még ifjúsági mozgalomként alakult 1999-ben, mostani nevüket 2003 októberében vették fel, ekkor alakultak párttá is. A Jobbik gyakorlatilag az elmúlt bő egy év alatt egy periférián lévő kispártból nőtte ki magát, ezzel együtt gyakran került a figyelem középpontjába az elmúlt időszakban.

A párt 2004-es európai parlamenti választásokon nem indult, 2009-ben azonban csaknem 15 százalékkal a harmadik helyre futottak be. A párt ezzel három képviselőt küldhetett az Európai Parlamentbe. A Jobbik nevéhez fűződik a Magyar Gárda megalakítása is. Mint ismert, a gárdát a Fővárosi Ítélőtábla tavaly júliusban másodfokon is feloszlatta. A szervezet ennek ellenére – bár megújulva – még mindig létezik.

Az előző országgyűlési választásokon – 2006-ban – a Jobbik a MIÉP-el 2,2 százalékot ért el. Most csaknem 17 százalékot szerzett a párt, ami az első forduló alapján 26 képviselőt már biztos jelent.

– Független Hírügynökség –