Választás 2010 – Még visszakerülhet a rács mögé

A Legfőbb Ügyészség hamarosan eldönti, mit lép a Sciennet-vezér ügyében.

A napokban dönt a Legfőbb Ügyészég arról, kezdeményezi-e az Országos Választási Bizottságnál a kedden szabadlábra helyezett Sciennet-főnök, Leinemann Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését – mondta el érdeklődésünkre csütörtökön Borbély Zoltán. A Legfőbb Ügyészség szóvivője hozzátette: a Leinemann és társai ellen adócsalás és sikkasztás megalapozott gyanújával folyó büntetőeljárás több ezer oldalas aktája már megérkezett hozzájuk, jelenleg az iratokat tanulmányozzák.

Leinemann azután nyert mentelmi jogot, hogy képviselő-jelöltként elindulhat az országgyűlési választáson a debreceni 2-es számú egyéni választókerületben.

A hatályos törvények alapján két szervezet kezdeményezheti a büntetőeljárás alatt álló jelöltek mentelmi jogának felfüggesztését. Ha a büntetőeljárás még vizsgálati szakban van (az ügyészségnél, a rendőrségnél), úgy a Legfőbb Ügyészség, ha már a bíróság előtt zajlik, akkor a Legfőbb Bíróság teheti meg, s mindkét esetben az Országos Választási Bizottság mondja ki a végső szót.

Az elmúlt hetekben több olyan büntetőeljárás alatt álló személy mentelmi jogát felfüggesztették, akik régebben követtek el bűncseleményt, s az nem állt összefüggésben az országgyűlési választással.

 

HBN – RaL