Választás 2010 : Március 19-ig gyűjthetik a pártok a kopogtatócédulákat

Megkezdték az idei országgyűlési választásokról szóló értesítők postázását a választópolgároknak az ajánlószelvénnyel együtt.

Aki ezeket a héten nem kapja meg, február 17-ig ellenőrizheti a polgármesteri hivatalban, szerepel-e a választási névjegyzékben. Ha a választópolgár nem szerepel a névjegyzékben, vagy nem kapott értesítőt, vagy kopogtatócédulát, a jegyzőhöz fordulhat.

 A pártok és a képviselő-jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, amelyeken új biztonsági elemek vannak, hogy megnehezítsék a hamisításokat – mondta hétfőn újságíróknak Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője.

Hétfőtől postázzák a választási szervek a választópolgároknak az értesítést arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A borítékban benne van a kopogtatócédula és egy tájékoztató is a tavaszi országgyűlési választásokról. A polgármesteri hivatalokban február 17-ig tekinthetőek meg a névjegyzékek. Ha valaki nem szerepel a felsorolásban, de van választójoga, a jegyzőtől kérhet segítséget. Ugyanezt kell tenni annak is, aki nem kapott értesítőt és kopogtatócédulát, utólag pótolhatják ugyanis ezeket.

Legalább 750 érvényes ajánlószelvényt kell összegyűjteni március 19-ig ahhoz, hogy valaki egyéni képviselő-jelölt lehessen. Csak a megfelelően kitöltött, eredeti cédulák érvényesek, erről a hátoldalukon található tájékoztató. A szelvényeket csak kézzel szabad kitölteni és aláírni, minden adatot pontosan kell azon rögzíteni, köztük a személyi azonosítót. Ha a kopogtatócédula érvénytelen, nem veheti figyelembe az a választási bizottság, amely a jelölt nyilvántartásba vételéről dönt – mondta hétfőn újságíróknak Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője. Eddig egyébként 23 jelölő szervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság.

Munkahelyen munkaidőben, tömegközlekedési eszközökön, állami, önkormányzati hivatalokban valamint rendészeti, honvédelmi szervek szolgálati helyén szolgálati időben nem lehet ajánlószelvényt gyűjteni a törvény szerint. Ugyancsak nem szabad a kopogtatócéduláért valakit előnyben részesíteni. Egy választópolgár csak egy képviselő-jelöltet ajánlhat és csak egy alkalommal.

A gyűjtőknek nem kötelező átadni az ajánlószelvényt. Érdemes viszont meggyőződni arról, hogy nem kerül-e illetéktelen kézbe a cédula, amikor odaadják gyűjtéskor. Ha valaki bizonytalan, a jelölő szervezet székhelyén is leadhatja a kitöltött szelvényt. Sem a gyűjtőknek, sem a választópolgároknak nincs igazoltatási joguk egymással szemben, de a pártok aktivistáinak érdemes egy megbízólevéllel igazolniuk, pontosan kinek dolgoznak.

A 2010-es kopogtatócédulákat speciális színkeverék felhasználásával nyomtatták, jobb felső sarkukban pedig úgynevezett térkép-perforáció van, hogy ezekkel is nehezítsék a szelvények másolását, hamisítását. Virág Rudolf szerint ezek a megoldások jelentősen megkönnyítik majd az álszelvények kiszűrését, más szigorítást nem vezetnek be, és az ellenőrzést ugyanazon szervek végzik idén is, mint korábban.

Az irodavezető elmondta még: aki szerepel az itthoni választási névjegyzékben, szükség esetén március 19-én, 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti választási névjegyzékre. Szintén eddig az időpontig kérhetik visszavételüket a magyarországi felsorolásba azok, akik a voksolás idején végül mégsem külföldön lesznek, hanem itthon.