Választás 2010 – Eddig 37 pártot vett nyilvántartásba az OVB

Eddig 37 pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB) az áprilisi parlamenti választásokra.

A valasztas.hu internetes oldal adatai szerint vasárnapig összesen 41 jelölőszervezetet jelentettek be – kettő esetében még nem döntöttek a nyilvántartásba vételről, kettőt pedig elutasított az OVB.

Azok a szervezetek indulhatnak az országgyűlési választásokon, amelyek megfelelnek a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírásainak. A 176 egyéni választókerület jelöltjeinek túlnyomó többségét pártok indítják, illetve támogatják, de indulhatnak független jelöltek is.

Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyeknek legalább hét területi választókerületben sikerült listát állítani. A területi – megyei, fővárosi – lista állításához pedig arra van szükség, hogy az egyéni választókerületek negyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudjanak állítani. Jelöltként egyébként annak a neve kerülhet fel a szavazólapra, akinek legalább 750 érvényes ajánlást sikerült összegyűjteni az adott választókerületben.

A pártok és a képviselő-jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket. Csak a megfelelően kitöltött, eredeti cédulák érvényesek. A szelvényeket kizárólag kézzel szabad kitölteni és aláírni, minden adatot pontosan kell rajtuk rögzíteni, köztük a személyi azonosítót. Egy választópolgár csak egy képviselő-jelöltet ajánlhat és csak egy alkalommal. A 2010-es kopogtatócédulákat speciális színkeverék felhasználásával nyomtatták, jobb felső sarkukban pedig úgynevezett térkép-perforáció van, hogy ezekkel is nehezítsék a szelvények másolását, hamisítását.

A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál, az országos listákat pedig március 23-ig az Országos Választási Bizottságnál.