Választás 2010 – Biztonságosabbak az idei ajánlószelvények

Választás 2010 – Biztonságosabbak az idei ajánlószelvények
Idén először speciális színkeverék felhasználásával nyomtatták az országgyűlési választások kopogtatócéduláit.

A lap jobb felső sarkába pedig úgynevezett térkép-perforációt helyeztek el, hogy megnehezítsék a hamisítást. A térkép finoman tapintható, bizonyos szögből látszik is, és Magyarországot ábrázolja a két fő folyóval. Az Állami Nyomda már befejezte a kopogtatócédulák nyomtatását, a szelvényt legkésőbb jövő hét végéig kapják meg a választópolgárok – mondta a Független Hírügynökségnek Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője kedden.

A választásról szóló értesítést és azzal a voksolási tudnivalókat tartalmazó szórólapot, illetve az ajánlószelvényt jövő hétfőtől kezdik postázni.

Virág Rudolf emlékeztetett arra, hogy az ajánlás csak akkor érvényes, ha azt a választó kézjegyével ellátja, és személyazonosító jelét is feltünteti. Egy választó csak egy kopogtatócédulát adhat le, és egy képviselőt támogathat azzal – mondta az OVI vezetője.

A jelöltállításhoz március 19-ig kell leadni az ajánlószelvényeket. Ahhoz, hogy egy képviselő bekerüljön a jelöltek közé, legalább 750 kopogtatócédulát kell összegyűjtenie.

Aki jövő hét végéig nem kapja meg a választási értesítőt, az február 10-től 17-ig ellenőrizheti, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Ha ott nincs feltüntetve a neve, illetve nem kapta meg az értesítőt, a jegyzőhöz érdemes fordulni.

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet ugyancsak március 19-ig lehet benyújtani. Szintén eddig lehet bejelenteni az egyéni választókerületi jelölteket. A területi lista bejelentésének határideje március 22., az országos listáé március 23.

Bővebb információhoz a www.valasztas.hu-n, illetve hétfő óta Budapesten, a Roosevelt 1. szám alatt nyíló Választási Információs Szolgálatnál lehet jutni, ahol bárkit eligazítanak, akinek kérdése van a választással kapcsolatban.