Választanak Afrika legnagyobb országában is

Megkezdődtek a választások Szudánban, ahol az elnökre és 24 év után először több pártra is lehet voksolni. Nagy meglepetésre nem számít senki, miután Omar el-Besír legfőbb kihívói visszaléptek, mert nem számítanak tiszta szavazásra.

A több mint 16 millió regisztrált szavazó 10700 szavazókörben adhatja le voksát az elnökre, valamint a parlamenti és a helyi képviselőkre Szudánban. Vasárnap reggel elindult a választás a déli országrészben is, ahol a fél-autonóm terület vezetőjét is megválasztják.

Omar el-Besír elnök, aki 1989-ben az iszlamisták által támogatott katonai puccsal került hatalomra, kényelmes többéget szerezhet, miután a legesélyesebbnek számító kihívói visszaléptek. Jasszer Arman, a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom, és Szadik al-Mahdi, az Umma Párt jelöltje csalással vádolta meg Besírt, és közölték, ez bizony nem lesz szabad és tiszta választás főként Darfúrban, ahol rendkívüli állapot van érvényben a nyolc éve kirobbant polgárháború miatt.

A nemzetközi közösség szkeptikus a választások tisztaságát illetően, Jimmy Carter egykori amerikai elnök azonban még reménykedik. “Remélem teljesen megfelel majd a nemzetközi normáknak, biztonságos, szabad és tiszta lesz, és a szavazók megfélemlítés nélkül dönthetnek” – mondta Carter, aki megfigyelőként vesz részt a három napos voksoláson. A Nobel-békedíjas politikus szerint előfordulhatnak csúszások néhány helyen, miután több helyre nem tudták időben leszállítani a szavazóurnákat. A kormányzat 16 repülőt, 16 helikoptert, és 2000 kocsit mozgósított, hogy két hét alatt eljuttassák a dobozokat Afrika legnagyobb országának minden szegletébe.

Ez lesz az első többpárti választás 1986 óta. A legutóbbi választott kormányt megdöntő Omar e-Besír az egyetlen hivatalban lévő vezető, aki ellen a Hágai Nemzetközi Bíróság vádat emelt. A szudáni államfő megtagadta, hogy együttműködjön a testülettel, amely a 300 ezer ember életét követelő darfúri polgárháborúban játszott szerepéért szeretné felelősségre vonni.

– Független Hírügynökség –