Valami van, de nem az igazi

Akt.:
Debrecen – Júliusban érezhetően emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak, de még kissé elmaradtak az év elei magas szinttől.

Az ipar vezet

Az üzleti szférán belül az ipari és főleg szolgáltatási cégek várakozása júliusban jelentősen javult, a kereskedelmi és építőipari vállalkozásoké viszont kissé romlott. Az ipari bizalmi index másfél éve nem volt ilyen magas. Egyaránt jobb lett a termelési helyzet, a rendelésállomány – ezen belül az export – és a készletek megítélése. Az ipari cégek kapacitásaik kihasználását az egy negyedévvel korábbinál kedvezőbbnek, versenyhelyzetüket azonban romlónak értékelték, növekedésük fő akadályának pedig a szakképzett munkaerő hiányát tekintették. Az építőipari bizalmi index júliusban kissé csökkent, s megközelítette idei mélypontját. Némileg a magas- és a mélyépítő cégek kilátásai is rosszabbak lettek. Az előző háromhavi termelés megítélése júliusban lényegében nem változott, a rendelésállományé viszont érezhetően kedvezőtlenebb lett. A kereskedelmi bizalmi index értéke az idei mélypontjára került. Az eladási pozíció megítélése nagyon jelentősen esett, s a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény is kedvezőtlenebb lett. A szolgáltatói bizalmi index visszament a tavaszi szintre. Egyaránt jobb lett az általános üzletmenet, valamint az elmúlt időszakban elért és a várható forgalom megítélése.

Kevésbé félünk

A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltató szektorban erősödött, az építőiparban nem változott, a kereskedelemben számottevően csökkent. A lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé mérséklődött. Az áremelési szándék a kereskedelem kivételével minden más ágazatban gyengült, de mindenhol az árváltozást nem tervezők vannak nagy többségben. Csökkent a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság helyzetének megítélése a legtöbb ágazatban és a fogyasztók körében is kissé javult, de az építőiparban tovább romlott. A lakosság megtakarítási várakozásai legutóbb tíz éve voltak ilyen kedvezőek, de az emberek saját pénzügyi helyzetük következő egy évét, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is javulónak érzékelték.

HBN
hirdetés