Valami van az autópiacon, de még nem az igazi

Valami van az autópiacon, de még nem az igazi
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A személyautó-piac fejlődése az első négy hónapban gyorsabb az előzetesen becsültnél.

Amennyiben a piac fejlődése a tavalyi évhez képest töretlen marad, valószínűleg pár százalékkal felfelé kell módosítani az elvárásokat az év végére a személygépkocsik piacán. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) abban bízik, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik.

Inkább használtat

A magánvásárlók inkább a használtautó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthető, csupán az áfa-visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű (maradvány értékes) finanszírozásba. Az úgynevezett reexport tevékenység aránya most már tartósan 9-12 százalék körül van, ami a belföldi piac konszolidálódását jelzi. – Sajnálatos, hogy az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag-kibocsátás növekedését okozza, miközben a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár – írja az MGE.

Várakozáson felül

A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult és az első négy hónap után 30 százaék feletti növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásokat. A piac komolyabb értékelésével itt is érdemes megvárni legalább az első félév végét, de várhatóan felfelé kell módosítani az előrejelzést. A nagy haszonjárműveknél a visszaesés sem értékelhető még, itt enyhe piaci növekedést vár a szakma az év folyamán. Ezt jelzi a visszaesés mértékének folyamatos csökkenése. Az autóbuszpiac kis mérete miatt az a fontos, hogy éves szinten növekedjen, mivel a buszpark nagyon öreg és cserére szorul. A motorkerékpárok iránti kereslet továbbra is gyenge, de már két hónapja némi emelkedést mutat. Létfontosságú lenne a robogó-azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 ccm robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése.

HBN

Címkék: ,