Vakvezető kutyával nem engedték be az üzletbe

Két éven belül már másodszor fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz egy pápai vak férfi, mert segítő kutyáját nem engedték be vele bizonyos üzletekbe.

2008-ban egy hipermarketből tiltották ki, két hete pedig egy ruhaboltban nem engedték kutyájával együtt vásárolni. Két éve az üzletlánc elismerte, hogy hibázott és peren kívül egyezett meg Orsós Sándorral, a legutóbbi esetben azonban még nem született döntés. A férfi kedden bejutott a ruhaboltba, amelynek külföldi tulajdonosai azt mondták: legutóbb nem értették meg, hogy Hektor vakvezető kutya, ezért nem vihette be gazdája az ebet.

Orsós Sándor két hete próbált vásárolni a pápai ruhaboltban, de azt mondták: kutyáját nem viheti be, mert félnek tőle a vásárlók. A vak férfi hiába magyarázta, hogy vakvezető kutyáról van szó, kitessékelték az üzletből. Orsós Sándorral kedden ellátogatott a boltba a Független Hírügynökség tudósítója, némi gondolkodás után most beengedték a kutyát.

Akár 6 millió forintos bírságot is kiszabhatnak

Az üzlet külföldi tulajdonosai azt mondták: két hete a nyelvi nehézségek miatt nem értették meg, hogy vakvezető kutyáról van szó, és azt sem tudták, hogy az állat hámján lévő jelzés mit jelent. Most azonban bocsánatot kértek Orsós Sándortól, és megígérték, hogy Hektorral együtt bármikor szívesen látják a boltban.

Orsós Sándor a korábbi elutasítás miatt azonban az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Ott a Független Hírügynökség kérdésére elmondták: korábban két egymásnak ellenmondó rendelkezés volt arról, hogy be lehet-e vinni vakvezető kutyát az üzletekbe, mára azonban egyértelmű a szabályozás. A szolgáltatók és üzletek kötelesek beengedni a segítő kutyákat.

Szász Adrián hatósági főreferens hozzátette: ha mégis kitiltják a kutyát, akár 6 millió forintos bírságot is kiszabhatnak. Ilyen esetekben egyébként nemcsak a hatósághoz, hanem bírósághoz is fordulhat a panaszos, és akár kártérítésre is ítélhetik a szabályozást megszegőket.

– Független Hírügynökség –