Vakáció kupakcsavarással

A fesztiválokhoz, strandokhoz kapcsolódó munkák a legnépszerűbbek
A fesztiválokhoz, strandokhoz kapcsolódó munkák a legnépszerűbbek - © Fotó: Matey István
Debrecen – A nyári szünidő alatt akár háromszor több diák állna munkába, mint az év többi szakaszában.

„Nappalis fiúk, lányok jelentkezését várjuk kertészeti munkára Debrecen határában egy Majorban. A feladat gyomlálás, palántolás, kapálás. A barnulási lehetőség adott, hívd a haverokat is! Kupak felütés, csavarás, termékválogatás napi 12 órában. Akár azonnali munkába állással PHP fejlesztőt, webprogramozót keresünk” – olvasható a diákmunka szövetkezetek álláshirdetései között.

A könnyebbet keresik?

– A nyári időszakban a fesztiválokhoz, strandokhoz kapcsolódó munkák a legnépszerűbbek, de az idénymunka, mint például a meggy- vagy málnaszedés iránt is nagy a kereslet a diákok között – tájékoztatott Czere Erika, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet debreceni irodavezetője. Mint elmondta, aki kisebb felelősséggel járó munkát szeretne, az inkább könnyű fizikai munkát választ, de sokan keresik a szakirányuknak megfelelő állásokat is.

– A tanév ideje alatt leginkább az egyetemisták dolgoznak, viszont ilyenkor kiegyenlítődik a felsőoktatásban tanulók és a középiskolai diákok száma. A legtöbben az iskola befejezése előtt két-három héttel jelentkeznek nálunk, de annak is tudunk munkát biztosítani, aki a nyár közepén érkezik – fogalmazott az irodavezető. Gulyás Tamás, a Campus Work igazgatója azt tapasztalja, a fiatalok leginkább az irodai, vagy a nem megterhelő fizikai munkákat keresik. – A nyári szezonban népszerű a fagylaltárusítás, a fesztiválokon segítés vagy a virágkarneváli kocsik díszítése, de az ad hoc jellegű kereseti lehetőségek, mint például az egyetem kutatásainak segítése pszichológiai tesztek kitöltésével is sokakat vonz, utóbbi kevés időt vesz igénybe és nem megerőltető – magyarázta az ügyvezető. Hozzátette, a legkisebb óránkénti bér bruttó 584 forint, míg a legmagasabb, leginkább fordítói munkákért járó juttatás akár 1500 forint is lehet.

Kocsmától a bankig

Cipeltem zongorát a klinikán, voltam ruhatáros és a vendéglátásban is kipróbáltam magam – sorolt fel néhány munkát Pólya Dániel azok közül, amelyeket diákként végzett. Mint elmondta, azért kezdett el dolgozni, mert szülei nem tudták anyagilag támogatni egyetemi képzését.

HBN–SzM

A teljes cikk a Napló hétfői számában olvasható.


Megkérdeztük: Milyen diákmunkát vállalna?
Debrecen – A legutóbbi diákmunkám során napi 12 órát kellett a pult mögött állnom és végig dolgoznom, a fizetés pedig nem volt túl magas. Nincsenek valami jó tapasztalataim a diákmunkáról, mivel véleményem szerint nincs arányban a munka és a bérezés – nyilatkozta lapunknak Bagaméri Anett Zsófia.


Címkék: , ,