Vakáció a kutatólaborban

A diákokat Mátyus László köszöntötte
A diákokat Mátyus László köszöntötte - © Fotó: Unideb.hu
Debrecen – Debreceni diákok is vannak a résztvevők között.

A Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiuma 2009-ben indította el nyári tudományos táborát az élettudományok iránt érdeklődő középiskolások számára. Az idei már a tizedik ilyen tehetséggondozó program. A részvevő diákok két hetet tölthetnek el a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi, valamint a Gyógyszerésztudományi Karának intézeteiben – olvasható a hirek.unideb.hu oldalon.

Tudományos munka

– A tábor páratlan lehetőséget nyújt arra, hogy a középiskolások ízelítőt kapjanak a kutatói munkából, és ismereteket szerezzenek arról, hogyan dolgoznak egy-egy laboratóriumban. Szakmai tutoraik segítségével a gyakorlatban is megismerkedhetnek egy-egy választott intézet munkájával, kutatási módszereivel – mondta a tábor augusztus 21-i megnyitóján Mátyus László.

Az Általános Orvostudományi Kar dékánja a jövőre érettségiző középiskolások figyelmébe ajánlotta, hogy ha tetszik nekik a tudományos munka és az egyetemi élet hangulata, tanuljanak tovább a Debreceni Egyetemen, ahol hallgatóként a tudományos diákköri munkába is bekapcsolódhatnak.

Az augusztus 31-ig tartó táborba 27 orvostudományi kutatásokra nyitott középiskolás érkezett, nemcsak Debrecenből, hanem Miskolcról, Egerből, Nyíregyházáról és Hajdúböszörményből is.

A leendő tizenkettedikes fiatalok az elkövetkező két hétben ismereteket szerezhetnek az alapvető orvos laboratóriumi szabályokról, az orvosi laboratóriumok biztonsági előírásairól, valamint az alapkutatások és klinikai kutatások főbb jellegzetességeiről.

HBN