Vajon mely családok járhatnak a legjobban?

Nagyobb használt lakást vásárolhatnak az igénylők
Nagyobb használt lakást vásárolhatnak az igénylők - © Fotó: AFP
Debrecen – A használt lakásokra igényelhető csok összege akár egy extra félszobára is elég lehet.

  • Manapság a csok nagyon sokakat érint, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a három- vagy többgyermekes családok számára hatalmas segítséget nyújthat.
  • A jelenlegi felmérések szerint a használt lakások esetében leginkább a vidéki nagyvárosokban, megyeszékhelyeken jelenthet szintlépést a csok igénybevétele. Egy félszobával is megnövelheti az alapterületet az igényelhető állami támogatás, melynek átlagos összege idén 1,5 millió forint volt.
  • Az átlagos összeg a vásárláskor fizetendő 4 százalékos illeték teljes egészét is fedezheti egy maximum 37 millió forint értékű használt ingatlan esetében.

A 60-70 négyzetméteres lakások esetében az átlagos kínálati árak Miskolcon, Kaposváron és Salgótarjánban a legolcsóbbak a megyeszékhelyek közül, átlagosan 10–14,7 millió forintba kerültek itt a lakások az ingatlan.com adatai alapján. Ezeken a településeken a használt lakásokra igényelhető csok átlagos összege akár egy extra félszobára is elegendő lehet, olvasható a portfolio.hu oldalon.

A vidéki nagyvárosokban is élénk a lakáspiaci kereslet, a gyermekes háztartások számára megfelelő 60-70 négyzetméteres használt lakások kínálati ára a különböző megyeszékhelyeken 10–25 millió forint között mozgott október elején. A legolcsóbban Salgótarjánban, Kaposváron és Miskolcon lehet lakáshoz jutni, itt 10–14,7 millió forintból jött ki egy 60-70 négyzetméteres lakás. A legdrágább megyeszékhelyek között Debrecen, Győr és Székesfehérvár van, ezekben a városokban 20,5-25 millió forintba kerülnek a szóban forgó lakások, a hirdetések alapján.

Szintlépést jelenthet

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a használt lakások esetében leginkább a vidéki nagyvárosokban, megyeszékhelyeken jelenthet szintlépést a csok igénybevétele. Akár egy félszobával is megnövelheti az alapterületet az igényelhető állami támogatás, amelynek átlagos összege idén 1,5 millió forint volt.

A csok segítségével Salgótarjánban, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon, Pécsen, Tatabányán átlagosan 6–9 négyzetméterrel nagyobb használt lakást vásárolhatnak az igénylők. Az átlagos csok összege a vásárláskor fizetendő 4 százalékos illeték teljes egészét is fedezheti egy maximum 37 millió forint értékű használt ingatlan esetében.

HBN

Címkék: , ,