Vajon ki kivel fog össze?

Akt.:
Lesz ám katyvasz, ha szabadon dönthetnek az Európai Unió tagállamai arról, hogy 2021-ben a nyári vagy a téli időszámításra állnak majd át. Márpedig szabadon dönthetnek – szól a keddi, strasbourgi plenáris ülés határozata. Persze Európa sorsának alakítói annyi finomítást azért beletettek, hogy a tagállamokat kérik az egymás közötti egyeztetésre, hogy ne forgassa fel az egységes piac működését. A sajtóhírek szerint az Európai Unió északabbi tagállamai a téli, míg a délebbiek, köztük Magyarország, Lengyelország, Belgium és Franciaország, inkább a nyári időszámítás megtartását preferálják. Kovács Zsolt írása.

Ha csak a közvetlen szomszédainkat vesszük, akkor sem egyértelmű a helyzet. Ausztria, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország melyik zónaidőbe akar majd tartozni? A nyáriak, a későn kelők, későn fekvők, avagy a téliek, a korán kelők, korán fekvők közé? Ők kivel fognak egyeztetni? Ők melyik „egységes piachoz” tartozónak tartják magukat? Nyilván azokkal fújnak egyet, akikhez a gazdasági érdekeik kapcsolják leginkább. Afelől nincs kétségem, hogy Szlovákia nem lóg majd ki a Magyarország és Lengyelország, no meg Csehország alkotta közösségből. Románia is minden bizonnyal követi majd Franciaországot. És Ausztria, Szlovénia, esetleg Horvátország? Szerintem ők Németország álláspontjához igazítják a sajátjukat. Nagy kérdés, hogy az unió vezető gazdasági ereje, Németország miként dönt majd, ha ott lesz az ideje.

Nem kérdés, az Európai Unió a mintegy félmilliárd polgárának érdekében működik. Azért, hogy jobb, könnyebb, egyszerűbb legyen az életük. De vajon egyszerűbb lesz-e attól, ha nem egységes időt választanak az óraátállítás idején. Mondhatnánk, legalább a szomszédok legyenek egy időben. Az unió azonban egy nagyjából egybefüggő országhalmaz, itt lényegében mindenki mindenkinek a szomszédja. Ha azonban egymástól eltérő zónába tartoznak majd a tényleges szomszédok, bizony lesz káosz. Vegyük csak a repülők vagy a vonatok menetrendjét, vagy az üzletek nyitvatartását, de nézzük a gazdasági egységek működési idejét.

Ha másban nem is, de az óraátállításban célszerű volna egy egységes formát választani! Már csak a polgárok érdekét szem előtt tartva.

Kovács Zsolt


A szakértő szerint a természetet, az emberek és az állatok életritmusát, nem lehet parancsszóra átállítani
Hajdú-Bihar - Megszavazták, hogy eltörlik az óraátállítást, de arra még legalább két évet várni kell. Március 31-én, vasárnap hajnalban 2 órakor az órákat 3 órára kell állítani – ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás, és az idén október 27-én ér véget. A nyári időszámítás, a normális, téli idő...

Debrecen - Az orvos szerint egy hét alatt át lehet állni az új időszámításra. – Az óraátállítás befolyásolja, de nem nagy mértékben a bioritmusunkat – válaszolta kérdésünkre dr. Ménes Andrea főorvos, hozzátéve, hogy az óraátállítás emberi szervezetre gyakorolt hatására vannak vélemények pró és ko...