Vagyonnyilatkozatok – Ingatlanokat és autókat vásároltak a képviselők tavaly

Akt.:
Miskolc, 2016. január 22. Kövér László, az Országgyűlés elnöke kóstol az Ongai Kulturális Egyesület szervezésében megrendezett Quintessence VII. pálinkaversenyen Lillafüreden 2016. január 22-én.
Miskolc, 2016. január 22. Kövér László, az Országgyűlés elnöke kóstol az Ongai Kulturális Egyesület szervezésében megrendezett Quintessence VII. pálinkaversenyen Lillafüreden 2016. január 22-én. - © MTI Fotó: Vajda János
Budapest – Számos országgyűlési képviselő vásárolt, örökölt és adott el ingatlant és sokan vettek autót is tavaly – derül ki az parlament honlapjára felkerült vagyonnyilatkozatokból.

Kövér László vagyonbevallásában nincsenek lényegi változások. A házelnök életbiztosítása 1,125 millióról 1,5 millióra, életbiztosításának értéke 2,75 millióról 3,2 millióra nőtt. Pénzintézeti számlakövetelése kétmillió forintról 2,5 millióra nőtt, tartozása nincs.

Vele ellentétben több képviselő is vásárolt vagy örökölt házakat, lakásokat és földterületeket tavaly. A fideszes képviselők közül Zombor Gábor 2015 márciusában Szigetszentmártonban vett egy 42 négyzetméteres hétvégi házat, frakciótársa, Vinnai Győző Nyíregyházán lett tulajdonosa felerészben egy 178 nm-es családi háznak, miközben eladta korábbi 104 nm-es lakóházát és 9,2 millió forint lakáshitelt vett fel. Vas Imre (Fidesz) két zuglói lakása, egy zalakarosi lakóháza és ráckevei szántója mellé tavaly árverésen vásárolt meg egy VI. kerületi, 95 nm-es üzlethelyiséget, miközben államkötvényben tartott megtakarítása 22 millió forintról 9 millióra apadt, Varga József (Fidesz) pedig növelte tulajdoni hányadát egy 7446 nm-es zamárdi ingatlanban és törlesztette 10 milliós tartozását egy magánszemély felé.

L. Simon László meglévő ingatlanjai mellé tavaly még két szántót vásárolt Gárdonyban, a szintén fideszes Bene Ildikó egy 2298 négyzetméteres telken álló újszászi családi ház felét és egy több mint nyolc hektáros szántót örökölt, frakciótársa Tiffán Zsolt pedig szintén örökléssel szerzett résztulajdont egy villányi és egy nagyharsányi szőlőben, valamint egy vilánnykövesdi erdőben. Ugyancsak örökölt a kormánypárti Becsó Zsolt, egy 454 négyzetméteres telken álló 150 négyzetméteres pásztói ház negyedét valamint egy 945 négyzetméteres telken található 80 négyzetméteres pásztói üdülő egyhatodát.

Tasó László (Fidesz) két nyíradonyi szántót vett, és több mint 30 millió forint értékben kapott támogatást Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól, míg Bencsik Jánosnak továbbra is megvan a tatabányai lakása és békésszentandrási nyaralója, de a kormánypárti politikus kilenc, korábban is meglevő békésszentandrási földterületen ajándékozás révén növelte tulajdonrészét. A fideszes Horváth István korábbi ingatlanjai mellé egy nagydorogi 3756 négyzetméteres telken álló 160 négyzetméteres házat illetve egy 52 négyzetméteres pécsi lakást vásárolt, a KDNP-s Aradszki András pedig tavaly szeptember óta egy 552 négyzetméteres telken álló siófoki hétvégi ház egynegyedének a tulajdonosa lett.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) már nem résztulajdonos egy XVI. kerületi házban és mindszentkállói pincéje sincs meg, megtakarításait viszont 1,9 millió forintról 5 millióra növelte. A szintén kormánypárti Szabolcs Attila a XXII. kerületben lett felerészben tulajdonosa egy építési teleknek, ugyanakkor megszűnt tulajdonrésze egy XI. kerületi társasházi lakásban és egy XXII. kerületi üdülőben. Nagy István (Fidesz) Mecséren vett egy gyümölcsöst és továbbra is tulajdonosa egy száz családból álló méhészetnek. Móring József Attila (KDNP) Zamárdiban vett meg felerészben egy 100 nm-es üdülőt, Kaposváron pedig egy 24 nm-es társasházi lakást, nincs meg viszont tulajdonrésze korábbi somogyvári lakóházában, és 10 millió forinttal eladósodott egy magánszemélynek. Mátrai Márta az Országgyűlés háznagya eladta kaposvári, felerészben birtokolt lakását.

Az ellenzéki képviselők közül az LMP-s Szél Bernadett egy 170 nm-es családi házat vásárolt Pátyon, de nincs már meg budapesti társasházi lakása, amelyet 1998-ban örökölt, képviselőtársa Sallai R. Benedek (LMP) pedig több mint 15 földterülethez – legelőkhöz, erdőkhöz, szántókhoz – jutott hozzá tavaly, többnyire cserével, emellett felsorolja a kapott uniós támogatásokat és a résztulajdonában álló kft. földbérleteit is, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek között nincs olyan döntés, amely képviselővé választása óta született volna.

A független, de az Együtt színeiben politizáló Szabó Szabolcs Gyöngyöstarjánban vett egy 40 nm-es hétvégi házat 1 millió 450 ezer forintért, ezzel ő az egyetlen a képviselők közül, aki feltüntette, hogy a megvásárolt ingatlanért mennyit fizetett. A szintén független, de DK-s színekben politizáló Vadai Ágnes egy 77 nm-es társasházi lakást vett a XIII. kerületben. A szocialista Burány Sándor korábban csak felerészben birtokolt egy 539 négyzetméteres telken álló, 170 négyzetméteres XIX. kerületi házat, de a vagyonközösség megszűnésével most azt egész a birtokába került, frakciótársa, Kiss László pedig korábbi 68 négyzetméteres, III. kerületi lakása mellett fele részben egy szintén óbudai 90 négyzetméteres lakás tulajdonosa is lett.

A jobbikos Staudt Gábor a XXII. kerületben vett felerészben egy családi házat, és valamivel több mint 3 millió forinttal adósodott el egy magánszemélynek, frakciótársa Szávay András viszont megszabadult fővárosi társasházi lakásától, amelyet még 2012-ben vásárolt, megtartotta soldvadkerti tanyáját és résztulajdonát egy szintén soltvadkerti társasházi lakásban.

Két jobbikos képviselőnek Vágó Sebestyénnek és Mirkóczki Ádámnak is megszületett a harmadik gyermeke az előző vagyonbevallása óta. Vágó Sebestyén emellett felerészben tulajdonosa lett egy 106 nm-es lakóháznak Tatán, és vásárolt egy Mazda személyautót is, valamint 14 millió forint hitelt vett fel egy pénzintézettől, Mirkóczki Ádám pedig egy VW Sharant vett.

A képviselők közül sokan vettek autót: a honatyák között a legnépszerűbb a márkák a Skoda, Volkswagen és a Ford voltak. Hende Csaba volt honvédelmi miniszter Mitsubishi-je helyett egy Skoda Superbet vett. Ezt a márkát választotta a szocialista Gőgös Zoltán is, aki nyilatkozatában már nem szerepelteti 2014-ben vett Mercedes-ét, helyette egy 2011-es, tavaly vásárolt Skoda Superbet tüntet fel. A fideszes Csöbör Katalin 2014-ben vett Skodája helyett egy újabb Skodát vásárolt, míg a független Fodor Gábor továbbra is feltünteti 2012-ben örökölt Ford Orionját, de a 2010-ben vásárolt Volkswagen Phaetonját ő is egy Skoda Superbre cserélte. Szintén Skodát vett a jobbikos Z. Kárpát Dániel, és az MSZP-s Szakács László is, a fideszes Kovács Sándor viszont VW Passatra cserélte Skoda Superbjét, ami mellé vett egy 125 köbcentiméteres MZ motort is. A fideszes Horváth László megőrizte korábbi Nissanját, régi VW Passatját viszont egy újabbra cserélte. Ilyen autót vett a fideszes Tiba István és ilyet bérel az MSZP-s Tóth Bertalan, míg a KDNP-s Szászfalvi László VW Passatja mellé egy Polo-t is vásárolt tavaly.

Az MSZP-s Tukacs István és Szabó Sándor, valamint a fideszes Salacz László és Galambos Dénes is Fordot vásárolt tavaly, Répássy Róbert (Fidesz) pedig egy Opel Astrát vett. Szűcs Lajos, az Országgyűlés egyik fideszes jegyzője Toyota Avensisét cserélte le egy Lexusra, a szintén kormánypárti Kovács József egy Toyota Yarist vett, frakciótársa, László Tamás viszont Toyota Yarisát Opel Merivára cserélte.

Az MSZP-s Gúr Nándor Toyota Avensis-e helyett egy Mazdát vásárolt, a jobbikos Gyöngyösi Márton egy 2003-as Suzuki Swiftet vett, a fideszes Csenger-Zalán Zsolt pedig egy Mitsubishi Pajerónak lett a tulajdonosa, de továbbra is megvan motorcsónakja és megörökölte egy B-31 típusú vitorlás ötven százalékos tulajdonrészét valamint 31 millió forintot.

A fideszes Csizi Péter egy 2010-es Opel Insigniát vásárolt korábbi Citroen C5-je helyett, párttársa, Dankó Béla eddig is meglevő Mitsubishi L200 és Toyota Hilux járművei mellé vásárolt egy Hyundai Santa Fe autót és összeépítéssel szert tett egy Pannonia T5-ös motorra.

Novák Előd jobbikos képviselő Seatot vett, Ágh Péter Suzuki Vitarát vásárolt, amelynek 50 százalékos tulajdonosa, a fideszes Balla György előző vagyonnyilatkozatában még egy 2002-es Renault Thaliát tüntetett fel, ehelyett most egy tavaly vásárolt Peugeot 308-asról írt.

A fideszes Bánki Erik nevén korábban csak egy BMW C1-es motorkerékpár volt, 2015-ben vett még egyet és egy BMW 420d autót is. Emellett három különböző, összesen 42,23 hektár területű szántót vásárolt. A képviselő 9,8 millió forintos hitele viszont hatvan millióra nőtt. A részvényekben tartott megtakarítása 63 millióról 15,6 millió forintra, az állampapírokban 111 ezerről 68 ezer euróra, a befektetési jegyben lévők pedig 236 ezer euróról 124 ezer euróra csökkentettek, de utóbbiak esetében korábbi háromezer dolláros megtakarítása hatezerre nőtt.

A fideszes Győrffy Balázs korábban és most is Ford S-Maxot tüntetett fel gépjárműként, de eddig lízingről írt, most pedig adásvételt, miközben a politikus növelte részesedését több, Takácsiban található szántóban is. A képviselő eddig 12 millió forinttal tartozott egy pénzintézetnek, ami több, mint 180 millióra nőtt, miközben magánszeméllyel szemben is megjelent tíz millió adósága és a családjától ötmillió forint ajándékot kapott.

A kapott ajándékok között a fideszes Zsigó Róbert (Fidesz) három karton bort, illetve határidőnaplókat és tollakat tüntet fel néhány ezer forint értékben, Tállai András fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára könyveket, italokat és egy 50 ezer forint értékű festményt kapott ajándékba, Potápi Árpádnak (Fidesz) szintén italokat és könyveket adtak összesen 200 ezer forint értékben, míg a fideszes Riz Gábor egy kínai kézműves naptárt írt bele nyilatkozatába, de értékét nem tudta megnevezni.

– MTI –


Vagyonnyilatkozatok – Pintérnek és Trócsányinak is jelentős ingatlan- és értékpapírvagyona van
Budapest – Mind a belügyminiszter, mind az igazságügyi miniszter jelentős ingatlan- és értékpapírvagyonnal rendelkezik. A kormány tagjai közül mindössze ez a két tárcavezető nem országgyűlési képviselő, így vagyonnyilatkozatuk hétfőn a kormány honlapjára került fel.


Vagyonnyilatkozatok – Az állami tisztségviselők is leadták beszámolóikat
Budapest – A parlamenti képviselők és kormánytagok mellett több állami tisztségviselő is beadta éves vagyonnyilatkozatát a hétfői határidőig. Így például az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetői is, akiknek a tavaly év végéről szóló beszámolói az Országgyűlés honlapján olvashatók.


Vagyonnyilatkozatok – Ingatlanokat adtak, vettek a kormánytagok
Budapest – Ismét gyarapítja ingatlanvagyonát 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint – melynek leadási határideje 2016. január 31. volt – Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eladta egyik dunakeszi házát, amelyből csökkentette szülei felé fennálló tartozását. Simicskó István honvédelmi miniszter szintén értékesített egy lakást, de növelte értékpapírjainak mennyiségét.


Vagyonnyilatkozatok – Kevés a változás a frakcióvezetők és pártelnökök bevallásában
Budapest – Nem változott érdemben a parlamenti frakcióvezetők és pártelnökök többségének vagyoni helyzete 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a 2016. január 31-i határidőre leadott bevallásokból.


Vagyonnyilatkozatok – Áder János vagyona mintegy négymillió forinttal növekedett
Budapest – Hárommillió forinttal növelte folyószámláján tartott pénzét Áder János köztársasági elnök egy év alatt, emellett életbiztosításának értéke növekedett – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható vagyonnyilatkozatából, amely vasárnap került fel az oldalra.