Vagány, aki józanul vezet

Vagány, aki józanul vezet
© Fotó: Derencsényi István
Balmazújváros – Ezt nem lehet megszokni: megrázó minden egyes értelmetlenül elveszített élet – hangsúlyozta Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvosigazgatója a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Élet- és Egészségnapján tartott mentőhelikopteres baleseti bemutatón Balmazújvároson.

A szimulált diszkóbalesetben egy ittasan, jogosítvány nélkül vezető fiatal sofőr autójával áttért a másik sávba, és frontálisan ütközött. A baleset áldozata és az életveszélyes sérült a vétlen járműben ült. A valószerű jelenetekből a nézők megtudták, mennyire fontos, hogy a helyszínre először érkező járókelők tudjanak és merjenek segíteni; szabályosan mentőt hívni, elsősegélyt nyújtani, újraéleszteni a sérültet a mentők megérkezéséig. Láthatták, hogy a küzdenek a sérültek megmentéséért és ellátásáért a szakemberek. A balesetet okozó ittas vezetőt a rendőrök elvitték, ahogy a való életben is.

Tudás, eszközök, együttműködés

A mentősök stabilizálták a súlyos sérült állapotát, majd mentőhelikopterrel elszállították. Dr. Pápai György felhívta a figyelmet a korszerű eljárásokra és eszközökre, köztük a gyorsított légútbiztosításra; amikor a súlyos sérültet a helyszínen elaltatják, és lélegeztetik. A vákuummatracról is szólt, mely a levegő kiszívása után kőkemény, stabil rögzítő eszközzé válik.

A rendőrség feladata a helyszín biztosítása – mondta Lakatos Sándor rendőr alezredes, a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője. A segítők így zavartalanul dolgozhatnak, és a helyszíneléshez szükséges nyomok sem károsodnak.

A jelenetben a tűzoltók az autóba szorult sérül megmentéséért a jármű felső vázát szakszerűen – és látványosan – levágták. – A tűzoltók feladata, hogy kiszabadítsák a sérülteket, majd utólag elhárítsanak minden veszélyforrást a helyszínen – jegyezte meg Báthory Péter tűzoltó parancsnok.

A közlekedési szabályok betartásán emberéletek múlnak – a megrázó bemutató egyik fő célja volt ezt megértetni minden korosztállyal.

– Piros Éva –
hirdetés