Vadonatúj templom várja a józsai hívőket

Akt.:
Vadonatúj templom várja a józsai hívőket
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen-Józsa – Munkatársai vagyunk Jézusnak; segítségére lehetünk Istennek, érte élhetünk. Ezekkel a szavakkal szentelte fel Szent György tiszteletére a józsai templomot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

– Hálás vagyok, hogy első hivatalos szolgálatom egy templom szentelése lehet. Nekem ajándék, másoknak munka – mondta püspök, majd a vadonatúj épületről úgy vallott, hogy az az emberi tevékenység szépsége, ahol az értelmünk megkaphatja az igazságot, a lelkünk a szépséget. – Legyünk a szeretet közössége, legyünk hiteles tanúi Isten jelenlétének a Földön! A templomban megkapjuk a hétköznapi életünkben az áldást – fogalmazott.

Megtelt a templom

A józsai római katolikus templom alapkövét a múlt év tavaszán tették le. Az építkezési telket Debrecen önkormányzata adta, a beruházás költségeit az egyházmegye biztosította, kiegészítve a hívek adományaival. Az eseményen ott volt Bosák Nándor, nemrégiben leköszönt püspök, a templom építtetője, valamint a Szent-György-lovagrend tagjai közül többen is. A templomszentelésre rengetegen érkeztek. A hívek nem csak a széksorok közötti folyosót töltötték meg, hanem a templom oldala mentén felállított két nagy sátrat is.

Hivatalos okiratok már a 13. században említést tesznek Józsa település Szent György-templomáról. Az egykori építmény romjai az új szenthelytől körülbelül 200 métere vannak. A Vasárnap felszentelt templom egy modern, belül vakolatlan téglafalú épület. A képek nincsenek, a rejtett világítások fölött kis keresztek, illetve a bejárattal szemben egy hatalmas kereszt látható. A karzaton helyezték el az orgonát. A szenténekek szövegét modern televízióképernyőkről is olvashatják a miséken.

HBN–KZS