Vadonatúj tájház tehet pontot a Sárrét-gyűjtemény kálváriájára

A helytörténeti gyűjteményre sokan kíváncsiak Sárrétudvariban
A helytörténeti gyűjteményre sokan kíváncsiak Sárrétudvariban - © Fotó: Magánarchívum
Sárrétudvari – A falu vezetése a művelődési ház udvarára tervezi felépíteni a helytörténeti értékeket bemutató tájházat.

Komoly segítséget ad kedves településük hagyományai megőrzéséhez, valamint szebbé, otthonosabbá tételéhez a Sárrétudvariból Elszármazottak Baráti Köre Egyesület. Az öntevékeny csoport egyik legfontosabb törekvése, hogy méltó helyet találjon a hányatott sorsú, összetételében és tartalmában változó helytörténeti gyűjteménynek. Ez 1997-ben kezdődött.

Először méltó helyen, az egyik sárrétudvari nagygazda mára már eladott házában rendezték be a kiállítást, majd leszorultak a hátsóépületbe. Itt is elég tágas helyen és megtekinthető állapotban volt még a gyűjtemény. Az akkori faluvezetés azonban elkérte a bemutatóhely kulcsát, majd az önkormányzat eladta az épületet.

A helytörténeti anyag a művelődési ház egyik helyiségébe préselődött be, akkor már megtekinthetetlen volt. Ezen, valamint a gondozás hiányát látva, sok adományozó visszavette a tárgyait. Azóta ez az állapot uralkodik. De volt rosszabb is, mert egy időre egy másik civilszervezet holmijait is a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó szobába zsúfolták be. Mindennek ellenére a baráti kör egyesület, emléket állítva Sárrétudvari néprajztudósának is, művészi reliefet készíttetett a gyűjtemény helyének falára Pusztainé dr. Madar Ilona tiszteletére, és egy figyelemfelkeltő megállító táblát is faragtatott egy helybeli asztalosmesterrel. Az, hogy a gyűjtemény jelenleg megtekinthetetlen helyen van, fájdalmasan érinti az egyesületet. Szeretnének egy tájházat létesíteni a tájegység nevét egyedüliként viselő, a térség kultúrájára, gazdaságára és közéletére mindig is komoly hatással bíró Sárrétudvariban.

A tájház létrehozása meghaladja a civilszervezet erejét, már csak az épület megvásárlása, fenntartása miatt is. Mindebben a települési önkormányzat segítségét kérte, kéri, ám ezidáig, a jelek szerint, hiába.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Keresik a megfelelő pályázatot

Nem hiába! Kiss Tibor polgármesternek felvetettük a tájház, a helytörténeti gyűjtemény méltó elhelyezésének hiányát: – Én is nagyon fájlalom azt, hogy ezt a problémát még mindig nem sikerült megoldanunk – fogalmaz a településvezető.

Első körben egy, a célnak minden szempontból megfelelő régi, de jó állapotú, a helyi építészeti sajátosságokat magán viselő házban gondolkodtunk. Sajnos ilyen épület már nagyon kevés van Sárrétudvariban. Lett volna egy, de az az egyik külső utcában, nagyon eldugott helyen van. Oda nem célszerű kivinni a gyűjteményt. Ezt követően a művelődési ház udvarára egy új épület felhúzásában gondolkodtunk, és jelenleg is ez látszik a legjárhatóbb útnak. Mintegy 10 millió forintból meg is lehetne valósítani.

A Leader-program keretében pályáztunk, éppen kimaradtunk a nyertesek sorából. Az újabb pályázati lehetőségek hamarosan megjelennek, aztán megnézzük, melyikben szerepelhetünk sikerrel, és ha meglesz a pályázati pénz, a művelődési ház udvarára megépítjük a tájházat.

Az önkormányzatban is érezzük, fontos dologról van szó, értékeinket, hagyományainkat meg kell őrizni, és azokat méltó helyen be kell mutatni.

HBN–KZS