Vadonatúj parkot kapott a Nagyerdő

Akt.:
Vadonatúj parkot kapott a Nagyerdő
© Fotó: Matey István
Debrecen – A székely himnusz hangjaira húzták fel a kék alapon arany csíkot, illetve a Napot és a Holdat tartalmazó lobogót csütörtök este a Nagy­erdőn, Wass Albert szobra mellett. Ezzel hivatalosan is új teret kapott Debrecen, amelyről – mint Papp László polgármester felidézte – 2013-ban döntött a közgyűlés.

A városvezető azt mondta, kihívás ma is magyarnak lenni a határainkon túl, ahol küzdeni kell a gazdasági, kulturális, nyelvi egyenjogúságért és az asszimiláció ellen. – Debrecennek felelőssége van a határon túl élő nemzettársainkért. A székelyeknek joguk van nyelvük és szimbólumaik használatához; támogatjuk az erdélyi magyarságot a székely autonómia ügyében, figyelembe véve a realitásokat – szögezte le. Hozzátette, a Nagyerdőn lobogó székely zászló az összetartozást szimbolizálja.

A román állam akadályozta

Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a magyar és székely szimbólumok használata a székelyek permanens igénye. Arról beszélt, hogy a magyarok bővített jogait érintő normák gyakorlatba ültetését az állami intézmények akadályozták. Szerinte ebbe a sorba illeszkednek a székelyföldi termékek magyar címkéi ellen „fogyasztóvédelmi ellenőrzésnek álcázott zaklatások”, a kétnyelvű utcanévtáblák elleni rendőrségi razziák, illetve a székely zászló használata miatt indított prefektusi keresetek. Köszönetét fejezte ki, amiért idehaza száznál is több településen tűzték ki 2013-ban a székely lobogót tiltakozásul az – idézzük – magyarellenes bukaresti offenzívára. – Ha a dél-tiroliak és az unióban élő nemzeti közösségek szabadon használhatják szimbólumaikat és anyanyelvüket, akkor a székelyeket is megilleti ennek joga és az autonómia. Követelésüket a kormány minden fórumon és eszközzel támogatja.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint a mai politikai trendek nem az őshonos kisebbségek jogainak kedveznek. Kiemelte, azt szeretnék, hogy a szülőföldjükön éljenek magyarként, megőrizve kultúrájukat, szokásaikat, ám ez nem irányul senki ellen. – Amit mi kérünk, az nem jelenti, hogy elvennénk a románoktól valamit. S nem tudjuk elfogadni azt, hogy bennünket próbálnak megfosztani attól, ami a legbelsőbb énünkhöz tartozik. A javaslatunk, a regionális autonómiamodell Dél-Tirolban működik – emelte ki. Azt kívánta, hogy Székelyföldön és a magyarok lakta vidékeken a magyar szimbólumok szabadon és hosszú ideig loboghassanak.

HBN
hirdetés