Vadonatúj alkalmazás igazít útba az egyetemen

Vadonatúj alkalmazás igazít útba az egyetemen
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Négy egyetemi campus több mint 50 épületében navigál a Hangmap.

Mind a fogyatékkal élőket, mind az egyetemre látogatókat, illetve a klinikákon gyógyulást keresőket segíti tájékozódásban az a mobilalkalmazás, melyet csütörtökön mutattak be a rektori hivatalban. A tájékoztatón Csernoch László rektorhelyettes utalt arra, hogy éppen a fogyatékkal élők világnapjára időzítették a felsőoktatási intézmények közül elsőként Debrecenben alkalmazható épületen belüli navigációs fejlesztést.

Az applikációt kifejlesztő cég vezetője, Faragó László elmondta, az ingyenesen letölthető program szöveges és hangos információt ad az épületekről, a lépcsőkről, a liftekről, a folyosókról, a szobák elhelyezkedéséről, a közösségi és szociális helyiségekről, az akadályokról, amelyek egy nem látó számára veszélyt jelenthetnek. Az új alkalmazás, melyet folyamatosan frissítenek, a látó betegeket is útba igazítja – nem hangos felületével – a megfelelő klinikák, ambulanciák irányába.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A központ akadálymentesítésével kezdődött az a folyamat, melynek része a hangmap bevezetése, ami 400 hallgatót érint – tette hozzá Berényi András, a DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője.

HBN-ÉP