Vádjavaslat született a szörnyethalt bagaméri közmunkás ügyében

A haláleset napján az elhunyt férfi barátja mesélt nekünk a munkabalesetről
A haláleset napján az elhunyt férfi barátja mesélt nekünk a munkabalesetről - © Fotó: Matey István
Bagamér – A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség miatt folytatott nyomozást a helyi önkormányzat munkavezetőjével szemben.

A nyomozás adatai szerint 2015. december 2-án 12 óra 30 perc körül öt férfi homokot lapátolt Bagamér külterületén egy traktor utánfutójára, amikor munkavégzés közben az egyik férfira ráomlott egy körülbelül 9 méter magas homokfal. A föld a 36 éves helyi férfit az utánfutóhoz szorította, amelynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az esetet követően – igazságügyi szakértő bevonásával – büntetőeljárást indított a történtek körülményeinek vizsgálatára.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A nyomozók megállapították, hogy a helyszínen nem volt kinevezve egy munkairányító sem, továbbá a homokfal körüli terület nem volt ellátva figyelmeztető, tájékoztató jelölésekkel. A megalapozott gyanú szerint a zárt, omlásveszélyes területen a helyi önkormányzat munkavezetője aznap nem tartott ellenőrzést, és a munkakezdéskor megtartott eligazításon a dolgozók közül egy munkairányítót sem nevezett ki. A nyomozás során kirendelt igazságügyi munkavédelmi szakértő azt rögzítette, hogy B. L. megszegte a rá vonatkozó foglalkozási szabályokat. A nyomozók az 55 éves helyi lakost gyanúsítottként hallgatták ki.

A rendőrség az ügyben folytatott nyomozást 2016. június 17-én befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal továbbította az illetékes ügyészség részére.

– police.hu –
hirdetés