Vádemelés adócsalók ellen

Többmilliárdos adócsalás miatt indított nyomozást zárt le a napokban a Vám-és Pénzügyőrség.

A gazdasági társaság két éven keresztül értékesített Szlovákiából beszerzett számítástechnikai eszközöket egy budapesti cégnek. A VPOP vádemelési javaslatot tett az ügyben.

A Vám-és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala – adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő – adócsalás bűncselekmény miatt folytatott nyomozást zárt le, és vádemelési javaslatot is tett az ügyben.

A nyomozás alatt kiderült, hogy két magyar állampolgár az általuk irányított szegedi székhelyű gazdasági társaságokon keresztül 2007 és 2009 között összesen 13 milliárd forint értékben értékesítettek Szlovákiából beszerzett számítástechnikai eszközöket egy ugyancsak érdekeltségi körükbe tartozó budapesti kft-nek. Annak ellenére, hogy ezeket az eszközöket külföldről szerezték be, a társaságok adóbevallásaikban belföldi beszerzésként tüntették fel azokat, mentesülve így a fizetés alól.

Az adócsalók ezzel csaknem két és fél milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.
Az egyik előzetesben lévő magyar állapolgártól a pénzügyőrök nagy értékű festményeket, sportrepülőgépet és kézpénzt foglaltak le, csaknem 100 millió forint értékben.

– Független HÍrügynökség –