Vádat emeltek a rendőrt halálra gázoló autós ellen

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – Életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozza a Központi Nyomozó Főügyészség az ellen a férfi ellen, aki két évvel ezelőtt gépkocsijával a vád szerint ittasan és kábítószer hatása alatt halálra gázolt Budapesten egy intézkedő rendőrt, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott – tájékoztatta a főügyészség szerdán az MTI-t.

 

Keresztes Imre főügyész közleménye szerint a férfi ellen a hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettén túl hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, segítségnyújtás elmulasztásának bűntette, rongálás és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emeltek vádat.

A vádirat szerint P. Zoltán 2010. július 23-án az általa vezetett BMW-vel ittasan és kábítószertől bódult állapotban közlekedett Budapesten, a Thököly úton, a Róna utca felől a Nagy Lajos király útja irányába. A Bosnyák térhez érve a piros lámpa ellenére nagy sebességgel áthaladt a Nagy Lajos király útja és Thököly út kereszteződésén.

Két rendőr a férfi kocsija után hajtott, majd a Csömöri út és Miskolci út kereszteződésében utolérték és megállásra szólították fel. A vádlott továbbhajtott, számos közlekedési szabályt megsértett, miközben több ember életét és testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, számos járművet pedig megrongált.

A férfit a Thököly úton már több rendőrautó üldözte. A vádlott a Baross téri építkezések miatt részlegesen elzárt útszakaszra hajtott, ahol kisodródott és nekiütközött a kerítésnek. A vádlottat üldöző rendőrautók ekkor elzárták a menekülés útját. R. Dusan rendőr zászlós kiszállt a rendőrautóból és meg akarta kerülni a BMW-t.

A vádirat szerint a vádlott látta azt, hogy a rendőr a gépkocsija mögött halad, ennek ellenére nagy sebességgel tolatni kezdett és elütötte a rendőrt, aki az úttestre zuhant. P. Zoltán ezután ráhajtott az úttestre zuhant rendőr mellkasára. A vádlott a tolatást követően hirtelen gyorsítással elhagyta a helyszínt. A nagy sebességgel elinduló jármű alvázának kiálló alkatrésze az elütött járőrbe akadt, őt nagy erővel az egyik rendőrautó oldalához sodorta. A rendőr a helyszínen meghalt.

Az egyik rendőr a szolgálati fegyverével több célzott lövést adott le a menekülő személyautó bal első kerekére, de a járművet így sem sikerült megállítania. A rendőrök tovább üldözték P. Zoltán, aki autójával többször szándékosan nekihajtott a szolgálati járműveknek. A vádlottat végül – járműve meghibásodása miatt – a Gubacsi úton sikerült feltartóztatni.

A bűncselekmény kiemelt jelentőségű ügynek minősül, ezért az eljárást soron kívül kell lefolytatni – írta a főügyész a közleményben.

 

 

bvgy \ bri \ gry \ ppd

 

MTI

Címkék: ,