Vadászni csak fészkekre lehet

Vadászni csak fészkekre lehet

Mit tehet a városlakó, ha elege van a galambok okozta szemétből és bűzből? Fészekvadászatra indulhat.

Galambok tanyája lett a Széchenyi utca 62. számú épület. Az itt lakókat és az üzlethelyiségekben dolgozókat rendkívül zavarja a madarak által termelt piszok és bűz. Segítséget kértek lapunktól, mert eddig bárkihez fordultak, az derült ki: a galambok senkihez sem tartoznak. 

Fészekvadászat 

Mi elsőként a miskolci önkormányzat városüzemeltetési csoportjánál érdeklődtünk, ahol Ducsai Istvánné főmunkatárs elmondta: a város rendelete mellett miniszteri rendelet is tartalmazza az ingatlan lakóira és bérlőire vonatkozó szabályokat. Ebben többek között az is megtalálható, hogy mindenki köteles a saját vagy bérelt ingatlanát tisztán tartani. A tisztán tartás nem csupán a ház előtti piszok eltakarítását jelenti, hanem az épület homlokzatán található galambfészkek megszüntetését is. A fészkeket kora tavasszal érdemes eltűntetni, hisz ha a madaraknak nincs hol költeniük, akkor a szaporulat is csökkenthető. A galambok irtását viszont az állatvédelmi törvény tiltja.

A városüzemeltetési csoport egyébként tervezi a galambokról szóló rendelet kibővítését azzal, hogy madarakat tilos etetni. Ezt a közterület-felügyelet munkatársai fogják ellenőrizni, mint ahogy az épületek homlokzatát már ellenőrizte is.

KHE

 

Galamboktól még nem

Hordoznak-e a galambok (illetve ürülékük) olyan kórokozókat, melyek az emberre veszélyesek lehetnek? – kérdeztük az ÁNTSZ B.-A.-Z. Megyei Intézetétől, ahonnan írásban a következő választ kaptuk:

„A lakókörnyezet tisztán tartása mindenki számára kiemelten fontos. Az épület tulajdonosának kell gondoskodnia arról, hogy a galambok ne tudjanak a homlokzaton fészkelni.

Előfordul, hogy olyan kórokozókat, betegséget hordoz a galamb, amely állatról emberre is terjed, de ehhez folyamatos, szoros együttélés szükséges (ilyen például a psittacosis, azaz papagájkór).

Az elmúlt évtizedekben a megyében nem fordult elő igazoltan olyan megbetegedés, amely a lakókörnyezetben szabadon élő vadgalamboktól származott volna.”