V4 kerékpárverseny – Rekordmezőny indul szombaton a magyarországi szakaszon

Budapest – Rekordlétszámú mezőny, 29 csapat 170 versenyzője vesz részt szombaton a V4 kerékpárverseny magyarországi szakaszán.

Törzsök Zsolt főszervező az esemény keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, létszámában és minőségében is erős lesz a mezőny, indul többek között a prokontinentális CCC Sprandi Polkowice csapata. Kiemelte, a viadal az idei V4 sorozat záróetapja, s a világörökség részét képezi a rajt és a cél helyszíne is: fél 2-kor a Várkert Bazárból rajtol a V4 kerékpárverseny, a célállomás pedig hagyományosan a Pannonhalmi Bencés Főapátság lesz.

A 168,7 kilométeres táv megtétele során a versenyzők többek között Telki, Zsámbék, Bicske, Csákvár, Bodajk, Csetény, Zirc és Ravaszd érintésével érkeznek meg Pannonhalmára, ahol a befutó előtti körözés során többször is meg kell küzdeniük a helyenként 15 százalékos emelkedővel.

Varju Krisztina Dóra, Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos kifejtette, a visegrádi csoport 1991-es megalapítása óta mind a négy tagország EU-tagállam lett, V4 csoportként pedig az Európai Unió legsikeresebb regionális együttműködése.

“A társadalmi együttműködés egyre szorosabb, építve az évszázados történelmi közösségre” – fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve, a magyar elnökség célja az volt, hogy a négy ország lakosai közötti viszonyt még szorosabbá fűzze.

“A V4 együttműködés hasonló, mint egy kerékpárverseny: mindig van, aki adja az előrehaladás ütemét – az elnökséget adó ország -, de minden tag jó teljesítménye szükséges.” – fogalmazott.

Varju Krisztina Dóra hangsúlyozta, a 2013 óta zajló V4 kerékpárverseny mára nemzetközileg elismert, színvonalas viadallá vált.

“Az eredetileg politikai és diplomáciai együttműködés jegyében alapított V4 ma már egy olyan közös ügy, amelynek révén közelebb kerülhetnek egymáshoz a magyar, cseh, szlovák és lengyel emberek” – mondta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. – “A kerékpárverseny elsősorban a versenyzőknek, csapatoknak, versenyszervezőknek fontos, de van ezen túlmutató fontos szerepe is: a helyszínek, természeti és épített környezet bemutatása, amelyek turisztikai és marketing célokat szolgálnak.”

A rajthelyszín egész napos családi programmal várja az érdeklődőket a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából, 10-től 18 óráig. A rendezvény sztárvendége a Giro d’Italián és a Tour de France-on is kétszer második 55 éves olasz Claudio Chiappucci lesz.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek