Vörösiszap: Átázás okozhatta a katasztrófát

Vörösiszap: Átázás okozhatta a katasztrófát

VÖRÖSISZAP – Tömeges csődtől tartanak vállalkozók – RTL Híradó
fuggetlen | 2010.10.17 18:44

Tömeges csődtől tartanak az iszapkatasztrófa sújtotta települések vállalkozói. A környéken sok a családi gazdaság, és sokan dolgoznak az élelmiszeriparban, akik attól tartanak, hogy a jövőben senki sem akar tőlük vásárolni – hangzott el az RTL Híradóban.


VÖRÖSISZAP – Fokozott ellenőrzés lesz késő estétől Kolontáron és Devecseren
fuggetlen | 2010.10.17 17:34

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség vasárnap este 22 órától a vörösiszap-katasztrófában leginkább érintett Kolontáron és Devecseren.

VÖRÖSISZAP – Befejeződött a lakók visszatelepülése Kolontáron
fuggetlen | 2010.10.17 16:14

Befejeződött a lakosság visszatelepülése Kolontárra, a településre 191 ember nem akar visszaköltözni, 94 ház áll üresen – tájékoztatott a legfrissebb helyzetről vasárnap a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos információk közzétételére létrehozott kormányzati portál.

VÖRÖSISZAP – A szennyeződés sehol nem jutott 10 centiméternél mélyebbre
fuggetlen | 2010.10.17 15:44

Az eddig elvégzett mérések szerint a vörösiszap-katasztrófában érintett területeken a szennyeződés sehol sem jutott 10 centiméternél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel.

EMPAMO – parkolási pénzekből támogassák a vörösiszap károsultjait
fuggetlen | 2010.10.17 13:49

Parkolási pénzek egy részével lehetne támogatni a vörösiszap-katasztrófa áldozatait az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EMPAMO) szerint.

VÖRÖSISZAP – Az állatok etetéséhez is kérhetnek segítséget Devecseren
fuggetlen | 2010.10.17 11:49

A devecseri polgármesteri hivatalban kérhetnek segítséget azok, akik a vörösiszap által elöntött területen laknak, de nem tudják megoldani az állataik etetését.

VÖRÖSISZAP – Devecserben még nem kezdődhet meg a bontás
fuggetlen | 2010.10.17 11:04

Egyelőre nem kezdődik meg a vörösiszap katasztrófa miatt lakhatatlanná vált házak bontása Devecserben.

Vörösiszap: Átázás okozhatta a katasztrófát
mon | 2010.10.17 10:24

Az átnedvesedett északi töltésfal miatt szakadhatott át a vörösiszaptározó – ezt állapította meg a vizsgálat, amelyet a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakemberei végeztek.

 

Erről az intézmény dékánja nyilatkozott a heol.hu hírportálnak. Közben újraindult az ajkai timföldgyár, a gyártás közben keletkező iszapot egy másik tározóba vezetik.

Egy hete kezdte el vizsgálatát a Károly Róbert Főiskola. Speciális kamerákkal és lézerekkel vizsgálták az iszapszennyezés nagyságát és a gátszakadás lehetséges okait.

Időközben kiderült, miért történhetett a katasztrófa. A HEOL.hu-nak nyilatkozott a Főiskola a dékánja, Bíró Tibor. Vizsgálatuk szerint valószínűleg azért szakadt be az ajkai vörösiszap-tározó gátja, mert az északi töltésfal átnedvesedett és megsüllyedt.

„Indulni kell, ha nem indulnak még nagyobb baj lesz” – mondta Perger János,  Az ajkai alumínium gyár újraindításáról már a héten sokat beszéltek Devecseren. Sok környékbeli dolgozik ott, de azt mondták, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés.

„Hogy ha tudják garantálni, hogy nem lesz probléma akkor valószínűsíthetőleg indítsák el és védjék meg a munkahelyeket” – mondta Scheily János. „Valamit kell csinálni mert akkor meg sok ember munka nélkül marad, ezrek maradnak munka nélkül, ez már megtörtént, ezen segíteni nem lehet” – mondta Gál Gyula

A munka pénteken beindult, a túlhűlt csövek miatt kisebb üzemzavar is történt: felrobbant egy szelep, de a hibát már kijavították.

„Ne valami nagy eseményre gondoljanak, a biztosítékszelep kioldott” – mondta a katasztrófavédelmi kormánybiztos.

A javítás nyolc órával lassította a munkát, először az újraindítás után 28 órával kerülhetett ki a gyárból vörösiszap. A masszát egy eddig nem használt tározóba vezetik.

„Két és fél méter magasságig tölthető fel ez a tározó, ezt követően ismételt vizsgáltok kellenek az további töltés engedélyezéséhez” – mondta Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos.

Az új tározót 10-11 napig töltik majd, utána ellenőrzik, hogy mennyire biztonságos, vagyis, hogy folytatható-e a termelés.

Forrás: www.rtlhirek.hu