Vörösiszap – Eddig több mint 700 millió forint érkezett a Magyar Kármentő Alapba

Vörösiszap – Eddig több mint 700 millió forint érkezett a Magyar Kármentő Alapba
Hétfő délelőttig már több mint 700 millió forintnyi adomány érkezett a kolontári iszapkatasztrófa áldozatainak és károsultjainak megsegítésére létrehozott Magyar Kármentő Alapba – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Bakondi György, katasztrófavédelmi kormánybiztos az elmúlt két hét lépéseiről elmondta, hogy várhatóan keddre elkészül a lakott területek mentesítése, már hétfőn újraindulhat a vasúti forgalom és épül az állandó híd is.

Hamarosan lezárulnak a tárgyalások az otthonukat elhagyni kényszerülő háztulajdonosokkal – mondta hétfőn a katasztrófavédelmi biztos. Bakondi György hozzátette: Kolontáron és Devecseren is kijelölték azt a területet, ahol felépül az új lakópark. Mostanra a házak tervei is elkészültek. Azon tulajdonosok, akik nem akarnak az új lakóparkba költözni 700 használt, üres lakóingatlan közül választhatnak – mondta a kormánybiztos. Bakondi György hozzátette: már ezen a héten elkezdik a kolontári emlékpark tervezését, amely a lebontott házak helyén épül majd meg.

Hétfőn megalakul a Nemzeti Kármentő Alap kuratóriuma, amely az adományok szétosztását fogja koordinálni. Várhatóan ugyancsak hétfőn adják át a forgalomnak a balesetben megsérült vasútvonalat. Az újjáépítés 500 millió forintba került. A kormánybiztos hozzátette: tovább folynak a tárgyalások a bankokkal, biztosítótársaságokkal és az energiaszolgáltatókkal annak érdekében, hogy a katasztrófa miatt nehéz helyzetbe került lakók áthidaló segítséget kaphassanak.

A MAL Zrt. az elhunytak hozzátartozóit kárpótolni kívánja

A kormánybiztos üdvözölte, hogy a MAL Zrt. az elhunytak hozzátartozóit kárpótolni kívánja. Bakondi György azonban kifogásolta, hogy a cég vezetői által felkért ügyvédi iroda az ő előzetes hozzájárulása nélkül kezdett tárgyalásokat az érintettek kártalanításáról. Egyelőre nem szerepel a tervek között a MAL Zrt. feletti állami felügyelet megszüntetése – tette hozzá a biztos.

Folytatódik a megsérült tározó újjáépítése, ám a gyárban technológiai átalakításokra lesz szükség – mondta a kormánybiztos. A MAL Zrt.-nél folytatódik a hatósági ellenőrzések sorozata és a könyvvizsgálat is. A felelősség megállapítása igazságügyi szakértők nyomozásával folytatódik. A vizsgálat során áttekintik a működési feltételeket, a gazdálkodás módját és a privatizációs szerződést is. Utóbbinál különös figyelmet fordítanak annak megállapítására, hogy teljesültek-e az akkori vállalások – mondta a kormánybiztos.

– Független Hírügynökség –