VÖRÖSISZAP- Katonák tisztítják Devecser utcáit – még 6 eltűntet keresnek

A katasztrófahelyzet elhárításában résztvevő katonák dolgoznak a kora hajnali órákban a vörösiszappal délután elöntött Veszprémi település, Devecser utcáit.

A katonák ezután várhatóan Kolontáron folytatják tovább a munkát. Az ipari balesetnek az utolsó adatok szerint három halálos áldozata és 120 sérültje van. Bakos György, a Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a harmadik halálos áldozat megtalálása után még hat embert keresnek eltűntként.

Az érintett településeken összesen körülbelül 400 embert kellett kitelepíteni, körlbelül 300 épületből. A kitelepítettek legtöbbje rokonokhoz költözött ideiglenesen – mondta Bakos György. A munkában résztvevők, illetve az otthonukat takarító civilek figyelmét arra hívta fel a szóvivő, hogy mindenképpen kerüljék el, hogy szabad kézzel érintkezzenek a vörösiszappal. Ha ez mégis megtörténik, bő tiszta vízzel mossák le magukat és forduljanak orvoshoz. A vörösiszap által érintett területen a munkavégzéskor használjanak gumicsizmát, védőkesztyűt.

Devecseren az iskolában arról tájékoztatták a Független Hírügynökség tudósítóját, hogy az épületben 50 embert szállásoltak el ideiglenesen. Kialakítottak azonban ideiglenes szálláshelyeket a családsegítő szolgálatnál, illetve a művelődési házban is.

Az ipari balesetben érintett területen az éjszakai órákban is öt megye tűzoltói, mentők és több mint száz katona dolgozik. A Honvédség napközben is nagy erőkkel dolgozott a helyszínen, helikoptereik légi felderítéseket végeztek és sérültek Budapestre szállításában is segédkeztek.

A MAL Zrt. üzemében történt ipari balesetnek az utolsó adatok szerint 3 halálos áldozata van: egy 30 év körüli férfi, egy idős asszony, illetve egy 3-4 év körüli kisgyerek. 120 ember megsérült, többen súlyosan. Várhatóan még az éjszaka döntés születik arról, hogy a területen kihirdetik-e a veszélyhelyzetet. A további vegyi mentesítésről, illetve a még nagyobb környezeti károk megakadályozásának módszereiről egyelőre részleteket nem tudni.

– Független HÍrügynökség –