VÖRÖSISZAP – Vasárnapi események a katasztrófa sújtotta területeken

Vörösiszap
Vörösiszap

Menthetetlen az iszaptározó

Nem lehet megmenteni a kolontári tározót, a gát még álló fala is menthetetlenül leszakad. Ezt mondta a vasárnapi helyszíni bejáráson Illés Zoltán. A környezetvédelmi államtitkár azt állítja: a gáton áttörő buzgárok okozhatták a katasztrófát. Ezt az általa felkért szakértők valószínűsítik. A szakemberek szerint a cég nem vette komolyan a buzgárok jelenlétét, és nem tettek ellene semmit. A cég viszont azt állítja: a talaj szerkezete okozta a katasztrófát, amiről ők nem tudtak. A szennyeződéssel érintett folyók pH-értéke közben 8 körülire csökkent, újabb halpusztulásról nem tudni. Forrás: www.rtlklub.hu

VÖRÖSISZAP – 20 buszt vett ki a menetrendből a Kisalföld Volán, késések lehetnek

fuggetlen | 2010.10.10 20:29
Húsz autóbuszt helyezett készenlétbe a Kisalföld Volán, arra az esetre, ha ki kellene költöztetni a devecserieket – tájékoztatott a közlekedési társaság vasárnap este.

VÖRÖSISZAP – Nem mértek elmozdulást a kritikus gáton

fuggetlen | 2010.10.10 20:14
Nem mutattak elmozdulást a vasárnapi mérések az ajkai iszaptározó X-es kazettájának északi gátján – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

VÖRÖSISZAP – 1995-ben egy vizsgálat szerint még megfelelő volt a zagytározó

fuggetlen | 2010.10.10 18:08
Egy 1995-ben készült műszaki szakvélemény szerint a hétfőn megsérült zagytározót határoló töltést megfelelő módon és megfelelő anyagból építették.

VÖRÖSISZAP – A MAL Zrt. egyetért azzal, hogy felelőssége arányában fizessen

fuggetlen | 2010.10.10 17:04
A MAL Zrt. szerint is meg kell találni az iszapkatasztrófa felelőseit és egyetértenek azzal is, hogy a cégnek a felelőssége arányában fizetnie kell a károkért.

VÖRÖSISZAP – Kezdeményezik, hogy újra veszélyes anyagnak minősüljön a vörösiszap

fuggetlen | 2010.10.10 16:54
A vörösiszap veszélyes anyaggá minősítését fogja kezdeményezni Magyarország Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár szerint.

VÖRÖSISZAP – Befogadó helyeket alakítanak ki Győrben

fuggetlen | 2010.10.10 16:44
Tizenhárom befogadó helyet rendeznek be Győrben arra az esetre, ha Devecser lakosságát is ki kellene költöztetni – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délután.

VÖRÖSISZAP – Ál-károsultakat lepleztek le a rendőrök

fuggetlen | 2010.10.10 16:09
Az iszapáradat áldozatának adta ki magát, és körülbelül 75 ezer forint értékű segélycsomagot vitt el a devecseri plébániáról vasárnap öt ember, akik a környékbeli településekről érkeztek.

Vörösiszap – A parlamenti pártok vezetőit tájékoztatta Pintér Sándor

fuggetlen | 2010.10.10 15:44
A parlamenti pártok vezetőit tájékoztatta vasárnap kora délután Pintér Sándor belügyminiszter a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos jelenlegi helyzetről.

Vörösiszap – Tili Károly: ne néptelenedjen el Kolontár!

naplo-online | 2010.10.10 15:32
Tili Károly polgármester mindent megtesz azért, hogy Kolontár ne néptelenedjen el végleg, hallotta az elöljárótól tudósítónk. Azt nem tudni, akad-e valaki, aki hajlandó a gát túloldalán élni majd.

Vörösiszap – Illés: szigorítják az iszap kezelését

naplo-online | 2010.10.10 15:30
A helyszíni szemle a sérült tározó északi falán halad, ahol Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár demonstrálta: mindegyik tározó fala úgynevezett szürkeiszapból épül, ami porlékony anyag. Elmondta: a szürke és a vörösiszap az Európai Uniós szabvány szerint nem veszélyes anyag.

 

Vörösiszap – Egy lépésre a repedéstől

naplo-online | 2010.10.10 15:29
A tudósítónk egy lépésre állt a sérült tározón található nagy repedéstől. Mintegy 200 újságírónak mutatja be a helyszíni szemle a repedésektől szabdalt északi oldalt.

VÖRÖSISZAP – Nőtt a légszennyezettség az elöntött térségben, porálarcot és védőszemüveget javasolnak

fuggetlen | 2010.10.10 15:09
Porálarc és védőszemüveg viselését javasolja a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a vörösiszappal elöntött területen élőknek és a mentesítésben résztvevőknek.

VÖRÖSISZAP – Segélyt kaphatnak a rendőrségtől a károsult rendőrök

fuggetlen | 2010.10.10 14:44
Elkészítették vasárnapra a rendőrség szakemberei az iszapkatasztrófa sújtotta területeken élő rendőröket ért károk felmérésével. A felmérés elvégzését Hatala József országos rendőrfőkapitány rendelte el. A főkapitány intézkedett arról is, hogy az érintett rendőri szervek szociális bizottságait hívják össze és a jogszabályi kereteken belül tegyenek javaslatot a károsult rendőrök segélyezésére – közölte vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)
 

VÖRÖSISZAP – Újabb területeken érvényes a részleges vadászati és halászati tilalom

fuggetlen | 2010.10.10 14:29
Újabb területeken rendelték el a vadászati és halászati, illetve horgászati tilalmat a három megyében, ahol a hétfői katasztrófa után részleges tilalmat vezettek be.

VÖRÖSISZAP – Budapesten is láttak haltetemeket, ezek a Marcalból sodródtak ide

fuggetlen | 2010.10.10 14:04
Budapest térségéből is jelentettek döglött halakat az állandó Környezeti Kárelhárítási Ügyeletre – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délután.
 

VÖRÖSISZAP – A MAL Zrt.-nél nem tudtak a Winkler jelentésről, a cég vizsgálatot indított

fuggetlen | 2010.10.10 14:04
Nem ismerte a MAL Zrt. vezetése azt a ’80-as években készült jelentést, amely szerint a hétfőn átszakadt zagytározó olyan területre épült, amely alatt eltérő összetételű és szerkezetű talajrétegek vannak.

VÖRÖSISZAP – 12 intézkedést javasol az LMP

fuggetlen | 2010.10.10 13:44
Tizenkét pontból álló akciócsomagot dolgozott ki a Lehet Más a Politika a vörösiszap-katasztrófa további károkozásainak megállítására, a következmények felszámolására és a hasonló esteket megelőzésére.

VÖRÖSISZAP – Demján Sándor 10 millió forintot ajánlott fel a bajbajutottaknak

fuggetlen | 2010.10.10 13:44
Segítségnyújtásra és összefogásra szólította fel a magyarországi vállalkozókat Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke. Demján Sándor, Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója maga is 10 millió forintot ajánlott fel a bajba jutottak megsegítésére.

VÖRÖSISZAP – MAL Zrt.: Ha nem indul újra a gyár két napon belül, akkor hosszútávon megáll a termelés

fuggetlen | 2010.10.10 13:19
Amennyiben egy-két napon belül nem indítják újra a termelést az ajkai timföldgyárban, akkor a MAL Zrt. szerint hosszútávon sem lehet működtetni majd az üzemet. A cég vasárnapi közleményében ezt a gyártási technológia leállítása óta a félkész termékben bekövetkezett kémiai változásokkal indokolja.

Vörösiszap – Illés szerint megint megnőtt a gátszakadás veszélye

naplo-online | 2010.10.10 12:42
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a hajnali vizesedés miatt ismét megnőtt a veszélye annak, hogy átszakad a megsérült zagytározó északi fala. A félméteres repedés állítólag tovább nyílt.

VÖRÖSISZAP – Hétfő estig kell elkészülnie a Kolontárt védő gátnak

fuggetlen | 2010.10.10 12:24
Hétfő estére – az építés kezdetétől számított három nap alatt – kell elkészülnie annak a gátnak, ami Kolontárt védheti meg egy esetleges újabb iszap-baleset esetén. A dolomitból és földből épülő gát százmilliós költséggel épül, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint ezt a MAL Zrt.-nek kell állnia.

VÖRÖSISZAP – Készenlétben a kárelhárítást végző egységek

fuggetlen | 2010.10.10 12:04
Felkészültek a katasztrófa sújtotta kolontári térségben állomásozó egységek egy esetleges újabb gátszakadás következményeinek elhárítására.

VÖRÖSISZAP – 8 alatt a Duna pH-értéke

fuggetlen | 2010.10.10 11:49
A semleges értékhez közeli, 7,54-es pH-értéket mértek a szakemberek vasárnap délelőtt a Dunán Gönyűnél – derül ki a vörösiszap tragédia kapcsán létrehozott kormányzati internetes oldalról. A tájékoztatás szerint a szennyezéssel érintett folyókon már mindenhol a 8-as érték körül van a pH-érték: a Marcalon 8,19, a Rábán 8,2, a Mosoni-Duna hídnál 8,26, míg a Mosoni-Duna torkolatánál 7,45.

VÖRÖSISZAP – csalók gyűjtenek adományt Devecser polgármesterének nevében

fuggetlen | 2010.10.10 09:44
Devecser polgármesterének a nevében próbált adományt gyűjteni egy csaló a vörösiszap katasztrófa áldozatainak. A rendőrség eljárást indított csalás miatt az ügyben

VÖRÖSISZAP – Továbbra is fokozott a rendőri ellenőrzés

fuggetlen | 2010.10.10 08:25
Továbbra is fokozottan ellenőrzik a rendőrök az iszapáradat sújtotta településeket. Kiemelten figyelnek Kolontárra, ahonnan szombat reggel – értékeiket hátrahagyva – kitelepítették az embereket. Fosztogatásról nem érkezett hír.

VÖRÖSISZAP – Megállt a gátfalon keletkezett repedés

fuggetlen | 2010.10.10 05:54
Egyelőre megállt a repedés szélesedése a vörösiszap tározójának északi falán. A körgát is folyamatosan épül, ám a Kolontárról ideiglenesen kitelepítettek egyelőre még nem térhetnek vissza otthonaikba. A szennyeződéssel érintett folyók pH értéke közben 8 körülire csökkent, újabb halpusztulásról sem tudni.

Összefoglaló a szombati eseményekről>>>

Összefoglaló a pénteki eseményekről >>>

Összefoglaló a csütörtöki eseményekről >>>

Összefoglaló a szerdai eseményekről>>>